söndag 22 januari 2017

Till skillnad från USA har vi ett val

Veckan då Moderatledaren, utan föregående förankring, meddelade att hon vill fälla regeringen med en alliansgemensam budget redan nu och Donald Trump installerades som USA:s president har sannerligen fått olika ledarskribenter, debattörer och krönikörer att reflektera. Jag ska inte tävla med skarpare hjärnor och pennor i det.

Kan bara konstatera att det inte på flera decennier varit så avvikande som det är nu, att ha en inkluderande människosyn och basera sina ställningstaganden på fakta och värderingar. I min facebooktråd har jag vid två tillfällen de senaste dagarna ombetts att kommentera det faktum att Bondeförbundet, det parti som sedermera blev Centerpartiet, under tidigt trettiotal i programskrivningar ville "bevara den svenska folkstammen". Ett tankegods som det idag inte går att försvara, men som nog får anses som ganska representativ för den tiden, då det Tyska folket valde Adolf Hitler till sin rikskansler och banade väg för förintelsen.

Det bekymrar inte frågeställarna nämnvärt att det idag 2017 är en idé som burit fram ett politiskt parti till positionen näst största parti i vissa mätningar och som moderatledaren förväntar sig ska utgöra underlag för ett maktövertagande.

Som ledande (nåja..) företrädare för Centerpartiet tar jag självklart avstånd från dessa snart 85 år gamla värderingar, vilka uttrycktes av personer som föddes på 1800-talet och konstaterar att mitt parti, det liberala Centerpartiet idag är det som allra starkast förespråkar öppenhet och mångfald. En svenskhet i tiden! Det är däremot högst klandervärt av ett parti, som emellanåt utesluter eller låter avskeda de minde betydelsefulla lokalpolitiker och tjänstemän som överträder anständigheternas gräns, inte tagit avstånd från vad de representerat så sent som 1995, eller då deras partiledare gjorde det aktiva valet att ansluta sig och stödja ett öppet nynazistiskt program. Det finns en förväntan hos en del att Sverigedemokraterna nu ska få ett inflytande i politiken. Denna artikuleras med fraserna "ni måste lyssna till SD - folkets röst". Som om vi inte lyssnade!? Vi lyssnar, men förbehåller oss rätten att inte hålla med dem. Åtminstone gör de flesta av oss inte det.

Jag var med på Donald Trumps valmöte i Leesburgh, Virginia
Donald Trump valdes av en majoritet (nåja..) till USA:s president av personer som med berått mod föredragit hans strikt konservativa och nationalistiska budskap framför mer liberala värden. Det ingår i varje demokrati att tugga i sig det faktum att även en idiot och en mytoman med narcissistiska drag, kan bli vald till president i världens hittills ledande stormakt. Vad det får för konsekvenser vet vi inte ännu. Vi kan bara konstatera att de galenskaper vi förut trodde inte kunde överträffas, nu upprepar sig gång på gång och på de mest häpnadsväckande sätt. Det uppenbara blir lögn och en svuren fiende blir vän. Amerika kommer aldrig att bli det samma igen och frågan är vad som händer med Sverige. Vi har fortfarande ett val och det känns hoppingivande.

Ola Johansson
Centerpartiet

1 kommentar:

M.K sa...

Menar du på allvar att det här är ett nynazistiskt partiprogram? http://sdarkivet.se/files/program/program_1994.pdf