måndag 3 augusti 2015

Ingen vill väl kallas rasist, eller...?

Sommaren har intill idag varit en besvikelse, om ambitionen för semestermånaden varit att vistas utomhus, sola och bada. Många tycks ha suttit inomhus vid datorn, i-Paden eller dylikt och haft koll på sociala medier. Jag är själv inget undantag. Oroas gör jag av likformigheten i åsikter hos de informella nätverk som växer fram på nätet och att utan kritisk granskning och eftertanke dela texter, filmklipp och åsikter som man tror, eller gärna vill tro, att ens "vänner" därute gillar, eller ännu hellre sprider vidare.

Att s.k. troll, organiserade Sverigedemokrater, nationalister, deras väljare och sympatisörer sprider sin syn den vägen är känt sedan tidigare. Med lika stor frenesi och engagemang gör nu vi vad vi kan för att nå ut. Vi som anser oss stå för en annan syn på migration, integration, flyktingsituationen, tiggeriet, svenskhet eller vad det nu gäller har lika tajta nätverk. Under sommaren har jag märkt hur dessa världar mötts mer och mer. I många trådar (speciellt under regniga dagar) har de olika åsikterna stött på varann och långa diskussioner har uppstått. Många namnkunniga företrädare för andra partier har fallit in i en argumentation som verkar vara hämtad i främlingsfientliga argumentationshandböcker, där strategin är enkel: Sätt utsatta grupper här hemma emot flyktingströmmarna och strunta i allt vad medkänsla och humanitet heter. 

En ledande M-politiker i Kungsbacka har sett på TV att en åldrig kvinna körts "hem" av ambulanspersonal utan att någon vård i hemmet ordnats. Genast drar han slutsatsen att det inte är rimligt att ensamkommande barn får en hemvist med proffessionell personal och stöd till etablering. Kan inte en sjuk åldring få hjälp ska ingen annan ha det heller! När jag skriver en krönika i HN om Medelhavets flyktigbåtar http://hn.se/asikter/kronikor/1.4167882-regeringen-ser-inte-troskelelandet och vikten av att skapa lägre trösklar för dessa och andra, till bostads- och arbetsmarknaden, blir jag kallad "PK-elit" av en tidigare riksdagsledamot, som glatt hyllar de (inte jag) som hon menar befinner sig utanför "åsiktskorridoren". Dessutom har hon läst i Koranen där det står att alla Kristna ska utrotas, så det så!! Att det är jobbigt att bli motsagd förstår man av de efterföljande kommentarerna. Uppenbarligen räknar man inte längre med att bli emotsagd. Främlingsfientlighet och intolerans har blivit norm. Istället blir man arg och "rasist-offerkoftan" åker på. 

Vi ser ju Bokoharam, IS och Talibaner härja och rekrytera terrorresenärer från våra utanförskapsområden. Att det är just detta förtryck och krig människor flyr till Europa ifrån tar de och andra ganska lätt på. Att det bara är en rännil av de 50 miljoner människor som är på flykt i världen idag som kommer till asylboenden i Sverige betyder inget. De är i vilket fall inte välkomna hit. Skjutningar, handgranatsattacker i Malmö och Göteborg som utförs av kriminella gäng och personer i långvarigt utanförskap är ju bästa argumentet emot alla ansträngningar att förbättra integrationen och skapa snabbare vägar till svenska språket, arbete och validering av kunskaper, eller hur??!

Nej, något under av logik handlar det inte om när SD tillåts sätta agendan för diskussionen på ledarsidor och i politikernas sociala kanaler, men det är väldigt populärt att tycka som de gör. 

Åsiktskorridoren är inte EN längre, utan det handlar om flera, som går i olika riktningar. Det som ansågs PK - Politiskt Korrekt, tidigare är obskyrt idag och som multikulturalist och troende på migrationens kraft och möjligheter, känner man idag att det finns fler och mäktigare motståndare än det finns anhängare. Den dominerande åsiktskorridoren är illa upplyst, trång och mörk. De som befinner sig i den har många vänner omkring sig och vet-, eller bryr sig inte om var den slutar. De som visade vägen dit är mycket medvetna om vad de gör. De gick med i ett parti som var öppet nazistiskt. Rasismen och våldet var en del av deras ideologi.

Varje gång frågan ställs vad vitsen är med Decemberöverenskommelsen är min motfråga, vilket var alternativet!? Att ett parti med 13 % av rösterna ska ha ett avgörande inflytande på regeringspolitiken är inte acceptabelt och det är inte acceptabelt att diskutera med ett part vars företrädare väljer att behandla sitt förflutna med en välkänt hög grad av dubbelmoral.

Nu måste man ju fråga sig vad det beror på att detta parti, trots sitt förflutna får så stora sympatier. Det duger inte att man ska hoppas på att de faller ihop som ett korthus likt Ny Demokrati. Deras åsikter är dessvärre här för att stanna. Vi tar gärna debatten, men förbehåller oss rätten att inte tycka som dem. Låt oss vara tydliga med det. Få saker diskuteras som migration och integration idag. Hellre än i korridorer, borde samtal föras öppet i bygdegårdar, folkets hus och andra möteslokaler, som är öppna och välkomnande.

De som ändå väljer att rösta på SD gör det för att de inte har ett alternativ, inte för att de själva upplever invandringens baksida. De kommer ofta från platser som antingen är socioekonomiska starka (typ Särö) eller svaga (typ Gällinge). Kulturer behöver mötas och gnidas mot varann om värme ska uppstå. Myter och fördomar ska överbevisas och motverkas, medan goda exempel lyfts fram. De dåliga exemplen, kriminalitet, kvinnoförtryck och intolerans ska lyftas fram i ljuset och motarbetas. Kriminell verksamhet inom och utanför landet ska lagföras.

Innan den rödgröna regeringens misslyckade fullbordats till valet 2018 (något decemberöverenskommelsen säkerställer) så måste dessa väljare övertygas att Sverigedemokraternas politik är ett misch-masch av vänsterpopulism, nationalism och rasism som inte fungerar, utan sänker Sveriges anseende i världen. Allra viktigast är att övertyga dem om att det är Centerpartiets Närodlade politik som är den bästa. Jag har haft ett par debattartiklar i Hallands Nyheter på det temat dom besvarats lamt av Sverigedemokraterna i Halland. http://hn.se/asikter/debatt/1.4107499-sverigedemokraterna-kappvandarpartiet

Den och annat kan du läsa mer om på min bloggsida på https://www.centerpartiet.se/ola-johansson-blogg/  Notera också att sommaren är här nu, för de av oss som är lediga och att andra måste åka till jobbet.

Ola Johansson
Centerpartiet


1 kommentar:

Anonym sa...

"De gick med i ett parti som var öppet nazistiskt."

Är det verkligen vad du tror eller ljuger du medvetet?