torsdag 13 september 2012

En "cop" som gjort skillnad


Greg O Connel - entreprenören - snuten - New Yorkern
Som klippt ur ett avsnitt av TV-serien ”Spanarna på Hill Street” står han där lång, reslig, rund om magen och tar emot oss med ett fast handslag och ett varmt leende. Greg O Connel är polisen från Brooklyn som medan han fortfarande arbetade på sitt ”Presingt” som ”detective” köpte ett gammalt lagerhus för nästan ingenting i det övergivna hamnområdet i Red Hook och började inreda det för verksamheter av olika slag. Bland annat en av de finaste livsmedelshallar jag någonsin sett. ”Fairway” finns på ytterligare ett par ställen i NYC och berättelsen om vilka som driver den liknar lite grann GeKås i Ullared, med den skillnaden att de som äger den vågade starta fler butiker. Färska grönsaker, fisk- och charkdiskar har jag inte sett någon stans i New York tidigare.


bakom portluckorna på det gamla hamnlagret finns
några av de bästa lägenheterna i New York
Gregs inlevelse och känsla går inte att ta miste på när han berättar om vilka idéer som förverkligats samtidigt som han stannar upp mitt i en mening för att heja på någon av de förbipasserande boende i någon av de 45 lägenheter som ryms i det jättelika hamnkomplexet i rött tegel, med en omisskännlig doft av tjära från de svarta träbjälkarna och portarna.Han kramar om tjejen bakom kassaapparaten innan han följer oss upp på taket. Väl där uppe lyssnar vi vidare på hans berättelse när vi blickar ut över den vackraste utsikten vi sett hittills över Manhattan, hamninloppet med Frihetsgudinnan och hela Upper New York Bay.

Roberta och Greg i Queen- och King size
med Gudinna i bakgrunden
Redan när vi lyssnade till Ian Marvey på Red Hook Urban Farm några kvarter därifrån fick vi veta lite om områdets historia. Från att under 20- och 30-talen ha varit det stora ekonomiska centret för hela USA har området backat. När soldater kom hem från andra världskriget ordnades bostäder och jobb åt dem, men eftersom försvarsmakten till ganska nyligen varit segregerad, blev det de som slagits för sitt land med Afroamerikansk bakgrund som flyttade in i Red Hook nu. De sociala problemen kom med droger, brott och fattigdom. Därefter gavs nådastöten, sedan stadsplaneraren Robert Moses såg till att bygga en av sina highways rakt igenom, vilket separerade vänner och familjer från varann. Bygget varade 9 år och under den tiden kunde man endast med stor svårighet ta sig från gata till gata.


Roberta Brandes Graz berättar också gärna om detta. Greg är en av hennes gamla vänner förstås och i Ian Marvey fann hon nog en ny.

Steiner Studios gör produktioner åt det berömda HBO
i det gamla flottvarvet i Brooklyn
Sista anhalten för dagen gick till ett omvandlat varvsområde. Gamla varvs- och hamnområden har vi många hemma, Malmö, Helsingborg, Hammarby sjöstad och givetvis Norra Älvstranden (där jag jobbat i 15 år), som omvandlats från verksamhet till bostäder och företag, campus, etc.

Det här skeppsvarvet är inte vilket som helst. Det var flottans varv sedan över 100 år. Den militära delen stängdes för många år sedan och ett område som ingen visste något om vad som försiggick bakom staket och murar öppnades plötsligt för de närboende. Shani Lebowitz berättade engagerat om hur området snabbt fylls med verksamheter. Redan idag finns 230 verksamheter och över 100 står i kö. 5000 personer jobbar här idag, bland annat på en filmstudio och vad som finns kvar av varvet, ett reparationsvarv. Mycket innovationer, konsthantverk och livsmedel med mera. Orsaken till att flottan fick stänga igen var de allt större fartygen som byggdes, vilka till slut inte kunde ta sig under broarna längre. Ännu står massor med byggnader kvar, kunde vi se när vi åkte runt i hennes van, medan hon berättade på både in- och utandning om vilka planer som finns för området.
Det mest spöklika var det helt övergivna sjukhuset med kringliggande läkarvillor som nu tagits över av en lummig grönska och 100-tals katter. Intressant var också en fin utställning där man med skyltar och interaktiva medier kunde följa varvet och USA:s krigshistoria. Väldigt pedagogiskt!

Nu måste jag sluta. Det är morgon och dags att bege sig till Ground Zero och sedan till hotellet för att kasta i smutskläderna i resväskan innan färden via Newark flygplats och Kastrup hem till Kungsbacka. Jag längtar.

Ola Johansson
Centerpartiet


En fortsättning: Som slutbild till morgondagens reflektioner över den sista programpunkten tar jag med en från Ground Zero, handen är guiden Amy Drehers, när hon visar hur de gör som sörjer förlorade anhöriga, när det inte finns något kvar att begrava därhemma.

 

Inga kommentarer: