onsdag 14 maj 2014

Företagsklimatet enligt Kulanko


Det "sket sig" för Kungsbacka. Falkenberg kan "skruva ner skylten vid länsgränsen i Laholm" och "Hylte är dom som mest förtjänar att lyftas fram". "Laholm kommer nog att behålla sin tiondeplats, men Falkenberg har potential att gå förbi". "Man kan ha tur att lyckas en gång, men vill man vara mästerlig måste man vara uthållig".

Det är några av kommentarerna jag och Svenskt Näringslivs Mikael Kulanko har till näringslivsklimatet i några Hallandskommuner. Det är många referenser till idrottsresultat och träning när dessa båda herrar resonerar framför min bambuser-kamera tidigare idag i Falkenberg.
Klicka på länken nedan, eller starta bara spelaren (på hög volym) så får ni höra intervjun i sin helhet. Det tar bara fem minuter.

Destinationsutveckling var annars ämnet för dagen när Statssekreterare Marita Ljung (C), från Näringsdepartementet besökte Näringslivslunchen i Falkenberg. Regeringen satsar hårt på Sverige som destination, samtidigt vet vi att hela 28 miljoner personer i USA och Europa kan tänka sig att någon gång resa till Sverige och att Sverige rankas som det fjärde mest intressanta landet enligt Loneley Planet.

I en näring (enbart besöksnäringen) med 165 000 anställda så är det viktigt att inte villkoren kullkastas genom en dubbelstöt mot restauranger och ungdomsjobb. Bara på Strandbaden skulle man behöva säga upp 6 personer om de Rödgrönas politik genomförs. En annan krögare har bestämt sig för att lägga ner på grund av osäkerheten. Branschorganisationen VISITA driver en kampanj för att informera om konsekvenserna av S, MP och V:s politik. Man kan bara instämma i oron och kämpa för att den inte kommer att förverkligas, med fördubblad restaurangmoms och fördubblade arbetsgivaravgifter för unga under 26 år. Det kommer även att drabba kvalitén i vård, skola och omsorg när kostnaderna ökar för kommunerna. Skatteverket räknar med att 700 miljoner mer kommer in i skatt, bara till följd av den sänkta momsen. Färre väljer att fuska!!

För att återkomma till Näringslivsklimatet och samtalet med Kulanko så kunde vi konstatera att Kungsbackas nedgång är möjlig att hämta tillbaka, bara man jobbar vidare med tjänstemäns attityder och bemötande. Det handlar inte om personer, annat än de som sitter som ansvariga politiker och i opposition. De behöver var överens om att näringslivsfrågor är viktiga och inte träta om inriktningen. För att avsluta med något positivt: "Kungsbacka har potential att vara mästerliga och i världsklass"

http://bambuser.com/v/4618827

Inga kommentarer: