tisdag 25 mars 2014

Närodlad politk - som man sår kan man skörda

Centerpartiet har i tre korta filmsnuttat sammanfattat vår politik. i ett tidigare inlägg gav jag mig i kast med att på bloggen kommentera filmen med Martin Ådahl om "Jobb i hela landet". Nu är det dags att recensera Lena Ek i "Resultat för miljön".

Centerpartiet var först i Riksdagen med att väcka miljöfrågorna i en partimotion 1961/62 (då jag var nyfödd). Storsamhällets expansion och rovdrift på miljö- och naturtillgångar var ett resultat av centraliseringsivern som präglade efterkrigspolitiken, främst inom Socialdemokratin och inom bolagshögern.

Vår koppling till landsbygdens folk och företag handlade väldigt mycket om att stå emot avfolkningen av landsbygden och att skydda grunden för att männskor skulle kunna få en utkomst och framtid, utan att behöva flytta till stan och industrijobben där. Att skapa goda uppväxtmöjlihgeter för sina barn, handlade om att bruka jorden på ett förnuftigt sätt för att få ut så mycket som möjligt, utan att förstöra för kommande generationer.

Minns TV-serien "Hem till byn" av Bengt Bratt som repriserats många gånger och som väl inte ännu riktigt är avslutad.

Att vara först ut i en fråga ger en stjärna i kanten. Den har vi och den kan ingen ta ifrån oss. Att behålla positionen som det ledande partiet som ännu idag slåss för ett hållbart samhälle i ekologisk balans är en ännu starkare merit. Det Miljöminister Lena Ek säger i filmen är att svaret på miljöutmaningen inte är att klä sig i säck och aska, utan ta vara på de möjligheter naturen ger att kunna bruka med förnuft. Att ta vara på möjligheterna med att ställa om till förnybar energi, ett kretsloppsamhälle och ett samhälle där vi fortsätter resa och transportera, fast fossiloberoende.

Skogen är en av Sveriges största tillgångar för exporten, men också för miljön. det skrev jag om i gårdagens Hallands Nyheter, här. Där finns svaret på många av de utmaningar vi står inför, när det gäller att ersätta drivmedel, ämnen och material som har en negativ inverkan på klimatet. Det gäller att klara balansen mellan skydd och aktivt brukande.

Kärnkraftens parentes har tagits bort och ersatt med punkt och ny mening: Nu utvecklar vi och bygger ut förnybar el, sol, vind och vatten!

Det är så man når resultat för miljön, med närodlad politik.

Ola Johansson
Centerpartiet


 

Inga kommentarer: