tisdag 29 oktober 2013

Georgiskt val och jämställdhet

Att ta bilder var tillåtet, men olämpligt.
Här var det ingen röstande i lokalen.
Den 27 oktober - i söndags, valdes en ny president av det Georgiska folket. Landet är stort som Götaland och har 4,5 miljoner invånare. Det gränsar till Turkiet, Ryssland Armenien och Azerbaijan. Med den historien landet har är ett transparent, fritt och demokratiskt val inte en självklarhet. Visst kan man ha synpunkter på de politiska partierna och makthavarna i ett land som håller på att forma en egen demokratisk-politisk kultur, bara ett par decennier efter de var en Sovjetstat och som så sent som 2008 var i krig med sin mäktiga granne i norr. Abschasien och Syd Ostetien är ockuperade av Ryssland och anses vara "självständiga - autonoma" omgärdade som de är av taggtråd och vakttorn. Även om invånarna där är Georgiska medborgare är det Ryssarna som bestämmer om de får passera gränsen och rösta.

Det märks i Tblisi att det samtidigt är en pulserande storstad, som det är en gammal stad, med en stolt och synlig historia. Ingen historieundervisning här, men maten och vinet kan verkligen rekommenderas.

Som en liten extra förberedelse fick jag ett samtal med Birgitta Olsson i Kungsbacka, som är filmkonsulent på Region Halland och som medan jag var kommunalråd, lät mig träffa systrarna Maia och Guna Bibieshvili. Det korta mötet med dem i Stadshuset för fyra år sedan var tillräckligt för att återknyta den kontakten och få en initierad guidning, av kultur och sevärdheter, samt en trevlig kväll med besök i den gigantiska nybyggda katedralen och god mat. 

Ola på Georgiska
Uppdraget var att som en av sju Svenska representanter i en grupp observatörer från OSCE-PA finnas på plats under valdagen och övervaka procedurerna och därefter rapportera. Det är många internationella organisationer som är med och dessutom är det en massiv övervakning inom landet. Vallokalerna var överbefolkade av övervakare från de största partierna. Något som kunde orsaka problem i vissa moment av räkningsproceduren. Tack vare komplexa, men tydliga regler och instruktioner samt ett gott (snudd på handfast) ledarskap av ordförande i de lokala valkommittéerna gick det till slut att räkna, dokumentera och informera alla berörda om resultatet.

Trots att det inte var uppgiften så handlade mycket av förberedelserna om att sätta sig in i politiken, detta för att förstå varför det var viktigt att visa upp ett rätttvist val och ett resultat som inte manipulerats för omvärlden. Landet vill med i både EU och Nato. Erfarenheterna av tidigare presidenter är att de är väldigt populära först för att sedan med åren bli alltmer despotiska och benägna att låta sig korrumperas. Den nye premiärministern är lika populär som han är förmögen. Oligarken Bidzina Ivanishvili http://www.tabula.ge/en/story/76448-bidzina-ivanishvili-it-will-be-very-good-if-i-influence-government har sagt att han kommer att dra sig tillbaka snarast efter presidentvalet, men ingen är förvånad om han fortfarande kommer att kunna påverka sin ännu inte utpekade efterträdare, på samma sätt som han styrt den man som nu med 62 procent av rösterna valdes till president på fem år. 

Kampanjarbete ?!
Bara någon vecka innan valet deklarerade Giorgi Margvelashvili att han inte hade för avsikt att ställa upp om det blev en andra omgång, medan premiärministern menade att allting under 60% skulle uppfattas som en förolämpning mot partiet. Många uppfattade det som ett förtäckt hot och en uppmaning att "fixa" det åt den ledande koalitionen Den Georgiska Drömmen och dess ledare. Hur det förhöll sig med detta var det många som undrade när vi gavs tillfälle att lyssna och ställa frågor till de fem främsta kandidaterna. Den intrikata fråga jag ställde till den blivande presidenten handlade om detta. 

Andra fascinerande uttalanden har gjorts, som exempelvis från den enda kvinnan bland toppkandidaterna (3 av totalt 23 som deltog i valet), Nino Burjanadze. Hon var övertygad att om inte hon segrade så beror det på att andra har fuskat. Hon fick 10 procent och slutade trea efter det tidigare regeringspartiet UNM:s Davit Bakradze. Det parti som den förre och starkt ifrågasatte premiärministern Schakasvili tillhör. Valresultatet kan ses här: http://www.tabula.ge/en/elections



Rapporten, den preliminära, finns att läsa på OSCE ODIR:s hemsida http://www.osce.org/odihr/elections/107512.

Soares i dagen GöteborgsPosten - kan hålla med!
Det finns också ett uttalande i Göteborgsposten från den specielle koordinatorn, Portugisen João Soares som också hörde till dem som ledde våra förberedande möten under fredagen och lördagen, samt den korta genomgången på måndagsmorgonen. Många hade konstaterat att det var 85-90 procent kvinnor som höll ordning i vallokalerna. Visserligen kan det stämma att just det var en faktor som bidragit till den ordning och det lugn som präglade valproceduren. Det hindrade inte mig att kommentera det genom att tycka det är olyckligt att männen föredrar att stanna hemma och titta på fotboll istället för att delta och bidra till en så viktig händelse. Att den sneda könsfördelningen i det arbete som utfördes i vallokalerna skulle bero på att män är lata gick inte hem hos alla, men ges det fler tillfällen så kommer dessa kommentarer att levereras när det finns fog för dem. Jag måste erkänna att detta givit mersmak.



Ola Johansson
Centerpartiet




 

 

Inga kommentarer: