söndag 23 september 2012

Annie på ettårsdagen - Fel kan aldrig bli rätt



Just idag är det ett år sedan Centerpartiet valde Annie Lööf till partiledare. Många tidningar väljer att uppmärksamma detta med intervjuer och kommentarer. En av dessa är Dagens Industri som ägnar ett helt uppslag åt att publicera en intervju som inleds med en kommentar om "usla opinionssiffror". Det vore dumt att påstå att just dessa är något att skryta om. Alla vet att det är valresultaten som räknas och att det hänt förr att C vid enstaka mätningar legat under 4 % väljarstöd.
Ett starkt väljarstöd är inte som en ballong man blåser upp med ett par djupa andetag. Det är snarare som ett hus med en solid grund, där sten fogas till sten och där det måste vara kvalité, både i det som syns och det som inte syns. Fasaden ska vara snygg utan att vara prålig och underhållet måste skötas. Ett sådant bygge kan hålla i 50 år, medan en ballong endera pyser sig tom på innehåll eller försvinner upp i luften med en smäll.

Jag och Annie vid Riksdagens öppnande tisdagen den 18 september

Många drömmer sig tillbaka till "Torbjörn Fälldins tid". Jag såg nyligen den utmärkta dokumentären om Olof Palme, en politiker som ofta lyfts fram som väldigt framgångsrik, fast det egentligen var så att hela hans tid som ledare (med undantag för återkomsten -82) kantades av förlorade val. Likadant var det med Fälldin. Hans första (-73) blev en framgång (lyft av en grön våg och ett gryende miljöengagemang och ett missnöje med S maktfullkomlighet), medan de övriga inledde den negativa trenden. Han slutade sin bana i rättan tid, med ett opinionsstöd under 10 %. Denna negativa trend sammanfaller med en utveckling på landsbygden, där allt färre lever på jordbruk och där livet på landsbygden, i småorter och städer blir allt mer sammanvävt med utvecklingen i hela landet. Folk bor på landet och jobbar i storstaden. Är man jordbrukare är man också en företagare som drabbas hårt av ränteoro och skattechocker.

Idag är det minst lika viktigt för en landsbygdsväljare att vi i Sverige har sunda statsfinanser, låg arbetslöshet och en bra kvalité i skola, vård och omsorg som att vi har tillgång till bredband och ett bra vägunderhåll. Att det går bra för bilindustrin, för telekom, för gruvnäring och tjänstesektorn, skapar jobb även för landsbygdens folk. Därför gör kritiker både inom och utanför Centerpartiet ett tankefel där de tror att Centerpartiets framgång ligger i att ännu starkare profilera sig som ett landsbygdsparti. Allting hänger samman och ska vi vara ett seriöst alternativ inom Svensk politik måste vår politik erbjuda en helhet som hänger ihop och inte exkluderar vissa väljargrupper (läs storstadsväljare). Att satsa kortsiktigt på att enbart vinna landsbygdsväljare kommer inte att fungera och även om det skulle lyckas en gång, innebär det ändå en rak väg mot undergång för Centerpartiet.

Centerpartiet är alltjämt det parti som har den bästa politiken för landsbygden (hur den nu definieras). Det beror på att det inom Centerpartiet finns ett genuint intresse för att hela landet ska leva och utvecklas, som hållits vid liv genom åren. Detta intresse saknas hos andra partier, även i Alliansen. Det är något vi märker i budgetförhandlingar och i det dagliga politiska arbetet. Vi minns exempelvis hur trögt det var att övertyga om att en skatteutjämning mellan kommuner behövde genomföras. Vi har ännu inte lyckats övertyga M, Fp och Kd att ett stöd till biogas kunde göra ännu mera nytta om det fördelades direkt till anläggningar som ett metanreduceringsstöd. Centerpartiet kritiseras, inte för att vi driver landsbygdsfrågor, utan för att vi ibland inte når de resultat som önskas. Det borde man väl inte klandra Centerpartiet för utan snarare våra motståndare.

Vi har tagit på oss den otacksamma uppgiften att tillsätta ministrar som hanterar våra hjärtefrågor. Med det följer inte automatiskt att man kan göra allting man vill. Vi har regeringskollegor med en delvis annorlunda agenda att ta hänsyn till och ibland även en opposition som behöver blidkas.

Bolagsskatten sänks till 22 %. Visst gynnas storföretagen av det, men även underleverantörer, service- och tjänsteföretag som är beroende av att dessa investerar och anställer. Vi glömmer att tala om att beskattningen av expansionfonder också sänkts. Det betyder skattelättnader även för enskilda firmor och handelsbolag. Investeraravdraget ger möjlighet för små företag att utvecklas och att vi får fler riskkapitalister runt våra köksbord än i Stockholms bankpalats. I skymundan av investeringar i järnväg viktig för gruvnäringen i Norrbotten får vi reda på att Hamnbanan i Göteborg tidigarelagts med fyra år (!!). Svårt att tänka sig en nyhet som är bättre för de som bor i Filipstad, Lilla Edet eller Ragunda, att vår viktigaste exportväg kan effektiviseras och utvecklas (90 % av det vi tillverkar för export transporteras sjövägen).

I går och även idag har jag lagt onödigt mycket tid på att diskutera Centerpartiets roll och framtid på Facebook. I något fall visade det sig att den jag debatterade med kritiserade Centerpartiet för att vi inte når resultat i de frågor hon tyckte var viktiga. Mot slutet av vår diskussion visade det sig att hon röstat på M, därför att hon ansåg att det partiet var "regeringsdugligt" och kunde presentera en "statsministerkandidat". Viktigare än så var inte landsbygdsfrågorna för henne.

Just regeringsdugligheten är värd att lyfta fram på Annies ettårsdag. Att hon är duglig som Näringsminister får redan anses bevisat. Att regerandet är vägen till inflytande för Centerpartiet och metoden att nå resultat för landsbygden borde vara självklart för de flesta. Reinfeldt tackade ja till att komma till Maramö för att diskutera Alliansens framtid och idéutveckling. Det visar att ett av målen för Annies ledarskap redan har uppnåtts. Centerpartiet är en ledande kraft inom Alliansen och det enda parti som värnar hållbarhet och landsbygd.

Ola Johansson
Centerpartiet

PS. Gå in och rösta på Annies ledarskap här.
Här redogörs för hur Centerpartiet påverkat budgeten, något som uppenbarligen retat en och annan Socialdemokrat



5 kommentarer:

sven sa...

Centerpartiet skall profilera sig som landsbygdspartiet.
Som det är nu gör dom det inte alls.
Centerpartiets försök att framstå som ett hippt storstadsparti har varit en katastrof för Centerpartiet.
Det finns tillräckligt med partier i Sverige som fjäskar för storstädernas medleklass.
Man må tycka vad man vill om det men svensk politik handlar ju i stor utsträckning om att fördela statens kaka och centerpartiets uppgift borde vara att en större del av kakan går till Sverige utanför storstäderna.
Majoriteten av Sveriges befolkning bor utanför storstäderna.

Ola Johansson sa...

Hej Sven. Tack för din kommentar!
I fredags hade vi en sammankomst med kretsar och distrikt i hela Västsverige från Värmland till Halland. Där fanns även personer från Göteborg och den nya avdelningen se-Gbg (som gästade vårt gruppmöte i Kungsbacka i våras). Alla var överens om att det för Centerpartiets framtid var viktigt att vi återtar en position i Göteborgs kommun med mandat i Kommunfullmäktige. Menar du att vi ska meddela dem att det de gör är oviktigt och att de väljare de vill övertyga är sådan vi inte behöver?

Daniel Giertz sa...

Länken blev lite fel där, va?

Ola Johansson sa...

Tack Daniel!
Trodde först det var DI-länken för det var först BMW-reklam och sedan kom man ändå inte rätt. Förstod sedan att det var till SR. Nu är den fixad.

Unknown sa...

Mycket bra skrivet Ola! Allt tyder på att "stad och land, hand i hand" är inte bara är en klyscha, utan också ett faktum som de flesta andra partierna av någon anledning valt att ignorera.