tisdag 17 juli 2012

Låga tankar och höga hus

Nyss hemkommen från en sjudagars semesterresa till New York blir ju temat "Höga hus" lite svårfångat. Arkitektur och bebyggelse är ju ett intressant tema. Hur vi planerar den yttre miljön påverkar i hög grad känslan av trygghet och trivsel. Attraktivitet sitter ju på insidan sägs det, men gäller det stadsmiljön så är en attraktiv fasad inte att förakta heller.
Vi satt och slötittade på SVT igår och såg då den intressanta dokumentären om DOMUS-husen som dominerar stadskärnorna i de flesta Svenska städer. Hur deras och andra varuhus tillkomst inneburit att flera kvarter av vackra historiska byggnader jämnades med marken för att ge plats åt moderna köpcentrum och parkeringshus. Så lägligt då att Kungsbackaposten idag publicerade en bild från 1963 av det då nya DOMUS-huset vid Kungsbacka torg. Huset som sedan blev Postkontor och nu ägs av Aranäs och rymmer en biograf och ett matställe med en uteservering. Bion har sina trogna kunder, medan "Naam", Sushi-restaurangen, har att slåss i konkurrensen med många andra näringsställen i vårt centrum.


Visst känns det gamla DOMUS-huset igen från bilden i tidningen. Länge har detta ansetts vara det fulaste huset i Kungsbacka, ett epitet som det säkert delar med fler KF-byggnader från den tidsepoken och senare. Som väl är slapp vi P-huset, även om det i debatten, bland annat från Folkpartiet föreslagits att man skulle göra om torget till ett P-garage och senast idag fanns en insändare från någon som tyckte att Innerstaden skulle vinna på fler bilar.

I den kampen lär vår vackra stadskärna oavsett vilket, dra det kortaste strået och man får hoppas att det i framtiden inte kommer att ha så stor betydelse om man kan köra bil hela vägen fram till butiksdörren. För övrigt så är det säkert betydligt längre från den parkeringsruta som ligger längst bort från Kungsmässans entréer, än det är från exempelvis Hamntorget, eller Aranäsparkeringarna till någon av innerstadens butiker. Måste räkna stegen någon gång.
Nu till min djärva tes: Om nu DOMUS-/Facklan-huset ansetts vara det fulaste huset i stan. Vad är då problemet med att man placerar ut en byggnad på torget som skymmer den samma? Det borde ju bli betydligt billigare att låta Glass-kiosken (eller vad det är) stå kvar, än att riva huset som står bakom! De som är bättre estetiskt begåvade än jag kan ju jämföra vilket hus som är fulast, det i förgrunden eller det andra.
I Kungsbacka kommuns vision kan man läsa: "Vi skall bygga tätare, mer stadslikt och högre än tidigare". Intressant! Jag har själv varit med och formulerat den här. Tätare,  javisst det är viktigt så vi inte tar mer mark i anspråk än vad som behövs för att kunna fortsätta växa och skapa bostäder åt alla. Mer stadslikt, ja, min erfarenhet är att det är bättre att bygga något som ÄR en stad, än något som är LIKT en stad. Jag menar, apropå det här med bilar, att en stad är något som befolkas av stadsbor, som anpassar sig efter stadens förutsättningar, säljer bilen, börjar cykla, gå och åka kollektivt. Innan det sker kommer Kungsbacka fortsätta vara just stads-likt. Högre, ja här har vi ju pudelns mitt. Klart det kunde gå att bygga ännu högre på torget, men jag tycker nog detta är tillräckligt, men det krävs mer om man ska nå upp och över DOMUS-husets märkliga övervåning.

Jag minns att det förutom P-garage, även föreslogs en Saluhall på torget. "Hujedamig", som pigan Lina sa. Hur skulle en sådan se ut för att passa kverulanterna i torgdebatten?
Nåja, jag får väl vända på saken och se det hela från andra hållet. Visst är det tråkigt för krögarna på Naam, som nu lär få ännu svårare att hävda sig i konkurrensen. Ja, så hemskt mycket värre än det kan ha varit medan vi hade ett torg som var nedslitet och tråkigt, eller en stor byggarbetsplats, kan det ju knappast ha blivit. Framgång handlar nog om annat än en uteservering, speciellt nu när sommaren är som den är.

Ett förslag (och detta är seriöst), vore att ta upp ett eller flera fönster i Glasskiosken så det går att se igenom huset. Det skulle säkert liva upp den kala plywoodskivan och göra det roligare att se fasaden från det här hållet. Jag inser att detta inte är de populäraste rader jag har skrivit, men jag tror nog att vi med tiden kommer att vänja oss vid det nya torget och jag ser redan tecken på att vi gillar det. Många människor stannar till och sätter sig på "kyrkbänkarna" som satts upp på den plats där äldre kyrkor legat. Torghandeln har återvänt och innerstaden vaknar till liv så sakteliga. Ett stort grattis till de som lyckats så väl med att skapa miljön på och runt Kungsbacka torg och till Henrik Olsson, innerstadsgeneralen. Smaken är som baken och vi ska vara glada att vi har två skinkor att sitta på. Det är stadigare på något vis.

Jag avslutar dessa tankar med att klippa in ytterligare en rad ur visionen: "Variation i stadsplanering med en nybyggnation som har mer djärv stil och arkitektur"

Slut citat

Ola Johansson
Centerpartiet

1 kommentar:

Ingrid Höglind sa...

Håller med om att torget blev bra, men plywoodhhusen passar ju så illa och är dessutom helt onödiga. Det finns ju massor av tomma lokaler iinnerstaden att användas. Att förskolan skäms tycker jag är en kulturhistorisk sky mf. Bort med de nya husen på torget och tillbaka med alla delarna i skulpturen Livets träd, så blir torget jättebra!