tisdag 26 oktober 2010

Kungsbacka blev arena för avgörande kur(s)ändring?!

Följde med förstrött intresse SVT:s nyhetssändning under måndagskvällen, samtidigt som jag skruvade ihop en (av många) IKEA-möbler på hallgolvet. Plötsligt hör jag orden "Kungsbacka", "Socialdemokrat" och "Baggium" nämnas och genast förstod jag vad och vem det handlade om. Ole Salsten är en lågmäld men mycket kunnig politiker som jag mött under min tid som ordförande Nämnden för Service. Jag vet att han också är med i styrelsen för vårt bostadsbolag Eksta. Det är dessvärre sällsynt med personer som har erfarenhet som ledare och ägare av företag i kommunala sammanhang. Ole är en tillgång och jag har respekt för hans partitillhörighet.

Det är tråkigt att man som politiker, särskilt Socilademokratisk sådan, inte tillåts tjäna några pengar. Detta gäller speciellt olika välfärdstjänster, såsom skola, utbildning, omsorg, etc. Samma öde drabbade Thomas Bodström som engagerar sig i styrelsen för förskoleföretaget Pysslingen. Ove Rainer, Laila Freivalds, Anna-Greta Leijon, listan kan göras lång på olika Socialdemokrater som döms av de egna för att de slagit in på företagandets bana inom "fel" område, eller följt lagen och därigenom skapat sig egna födelar ekonomiskt. Denna lista får nu ett Kungsbackanamn, såvida inte S i Kungsbacka nu snabbt uttalar sitt stöd för Ole. Det vore förmätet av mig att tipsa i någon riktning, men lyssnade man till nästa nyhetsinslag i samma sändning gavs månne svaret.

Där gjorde en annan Thomas (Östros) klart att Socialdemokraterna nu ämnar ompröva sin skattepolitik. Nu när Alliansen tagit bort förmögenhetsskatten och förändrat fastighetstaxeringen, så dristar de sig till att även ompröva den egna hållningen till "förmögenhet". Det visar på en nödvändig kursändring, men utamanar säkert många av de "rättrogna", som lever kvar i tron att välfärd kommer bara man höjer skatten och att förmögenhet inte per automatik är det samma som Rysk kaviar och champagne till frukost.

Det kanske kommer att bli så att även Socialdemokratiskt styrda kommuner med tiden låter innevånarna själva välja vilken skola deras barn ska gå i, vem som skall ta hand om deras åldriga anhöriga och vart man kan få gå och operera sin onda höft. Kanske går det så långt att företagande inom exempelvis utbildning välkomnas som ett alternativ till kommunalt skolväsende och att de i det egna leden som ägnar sig åt sådant får lov att åka runt på årsmöten och kongresser och berätta hur de använder alla miljoner de tjänat och på vilket sätt de komer samhället till nytta. Väl där kanske det också kan vara dags att erkänna vad det betytt för alla de som istället för att utförsäkras och förtidspensioneras, att de nu har ett arbete med egen inkomst att gå till.

Trots att motsatsen bedyrades står det nu helt klart att det Rödgröna samarbetet är upplöst, även i Riksdagen den här mandatperioden. Om Socialdemokraterna går mot mitten så stannar Vänsterpartiet kvar där de är och vi har två extrema ytterlighetspartier i Riksdagen, SD och V.

Vad ska man egenligen hoppas på? Man kan lugnt kontatera att det rör sig i politiken när partierna skvalpar omkring i "mittens rike" och att en och annan svallvåg ibland når Kungsbackafjordens skyddade stränder.
Läs mer på www.olajohansson.centerpartiet.net

4 kommentarer:

äljen sa...

Du är så duktig på att skriva pappa och även om jag oftast kanske inte håller med om det du skriver är det alltid intressant att läsa din blogg!
Ses i helgen!

Tord Karlsson sa...

Hej Ola. läste ditt inlägg om Kungsbacka, Socialdemokratin och vår syn på ägande och frihet. Jag vet inte varifrån du fått uppfattningen om att det inte finns någon kommun där Socialdemokratin är för att folk skall fritt få välja vilken skola deras barn skall gå i skola.

Det är självklar Socialdemokratisk politik. Däremot finns det en misstro mot att det är rätt att plocka ut stora vinster ur välfärdstjänster. Men det är en delvis annan diskussion.

Lycka till i ditt nya uppdrag i riksdagen.

Tord Karlsson

Ola Johansson sa...

Tack båda! Roligt att bli läst och uppskattad, även av de som inte tycker lika. Ja, Tord. Detta är kul. Din kusin och jag träffas mycket. Tror han är på väg till större uppgifter, men jag vet inte.

Kjell Jöfelt sa...

Hej Ola

Jag tycker att vi kan lämna Ole Sahlsten därhän. Han verkar inom det regelverk som finns och för min del får han gärna tjäna pengar.
Däremot tycker jag att friskolereformen har spårat ur när man kan tjäna 100-tals miljoner på skolkoncerner bl a genom att i viss utsträckning välja elever. Kvar till kommunernas skolor blir de svåraste och mest kostnadskrävande eleverna. Det är väl inte att undra på att kommunens skolor hamnar i ett konkurrensunderläge. När dessutom friskolekoncernerna via ägarbolag lyfter ut vinsterna till lågskatteländer har det gått för långt. Det är hög tid att se över i vilka former friskolor får drivas. Till och med i USA har man ett strängare regelverk än i Sverige om hur skolor får drivas.

Kjell Jöfelt