tisdag 9 mars 2010

Kolla parkstad - Kungsbackas port mot havet

Kvällens kommunfullkmäktigemöte blev ovanligt kort. En trevlig öppen och konstruktiv ton i debatten och bra beslut, såväl svar på motioner och framförallt antagandet av detaljplanen för bostäder, verksamheter och skola i Kolla. I ett klubbslag godkändes planer för mer än 1000 bostäder, energieffektivt, med minst tre inblandade byggföretag, därav Aranäs KB och vårt "eget" Eksta.
Vi vill att Kungsbacka ska fortsätta vara en solenergikommun, som vi varit sedan vi (Centerpartiet och Eksta) inledde arbetet med bioeldad fjärrvärme och satsning på solenergi för uppvärmning. Nu tar kommunen fram en ny energi- och klimatplan på förslag från Alliansen med oss som initiativtagare.
Tillhör man majoriteten kan man genomföra sin politik utan att skriva motioner. Idag fick Folkpartiet erfara hur pinsamt det kan bli när egna motioner ska besvaras och man tvingas avstå från att bifalla dem. Vi lägger förslagen och försöker hålla ihop alliansen tills vi går i mål med genomförandet. Nu gäller det för oss att ro samdistributionscentralen i land, med 60 % mindre transporter som mål.
Slutligen, en jättebra diskussion om innehållet i vår äldreomsorg. Det är viktigt att vi diskuterar vad vi vill ha och vad får för pengarna, snarare än hur stora resurserna ska vara. Det går att belägga att Kungsbackas kostnad för äldreomsorg är större än den är i andra jämförbara kommuner. Möjligen är det så det ska vara, med det viktigaste är att pengarna går dit där de bäst behövs, till de äldsta och mest sjuka. Annat, som sjukvård, trygghetsboenden, hushållsnära tjänster, valfrihetsreformer, måste räknas in bland det som gör livet bättre för de äldsta äldre. Jag blir lite trött på de som diskuterar som om äldreomsorg handlar om något annat än att ge de som på grund av ålder och sjukdom behöver hjälp och stöd. Friska pensionärer har det säkert bättre än många andra och kan ta sig sin nubbe, äta sill och potäter, åka sin kollektivtrafikresa och ta sin promenad utan att skattebetalarna ska stå för notan.

Inga kommentarer: