söndag 12 oktober 2014

Världen räcker inte till

Ebola!! När det inte räcker med pengar och när nödvändiga hälso- och sjukvårdsinsatser sker med livet som insats. Vad har man då för möjlighet att hjälpa? Den alltid lika entusiastiske Hans Rosling vill få oss att förstå att läget inte är hopplöst, att Indien, Afrika, Sydamerika och andra delar av världen har kvalitéer som kommer att ge framgång. Fredspriset till Malala, är en markering att det är genom kunskap vi vinner värdighet, jämlikhet, fred och demokrati. Men det stökar till sig för oss som vill väl men inte kan, ens om vi är högt värderade parlamentsledamöter i ett litet nordligt land.

En Facebookvän föreslog att vi rustar en av våra gamla färjor (Finlands- eller Danmarksbåtar) med sjukhussängar och lasarettsutrustning och kör ner den till Liberia, med personal och allt. En idé som säkert har sina brister, men om det gör någon som helst skillnad, så varför inte? Jag lovade framföra den, men till vem och hur. Jag skriver här och hoppas de som kan och vet, fattar de rätta besluten och  har de resurser som behövs för att sätta dem i verket.

I veckan avled en hedersman och kommunal tjänsteman i Kungsbacka efter en kort tids sjukdom. Jag som redan förut bestämt mig för att det åter är dags att göra en insättning till Läkare utan gränser, passar på att hedra Nils-Åke Hulthén genom en gåva som kan bidra till att rädda människor från att bli sjuka i Ebola. 

För att man inte ska deppa ihop så får vi plocka fram den gamla devisen att "ingen kan göra allt men alla kan göra något". Nu är Ice Bucket Challenge över och ALS- forskningen har fått ett värdefullt tillskott. Hoppas det återstår en vilja bland vanligt folk att hjälpa, även de som kan återuppbygga det välutbildade, blomstrande och rika Afrika, där pojkar och flickor har samma chanser och rätt allt älska och få barn som kan äta sig mätta, resa och får framtidstro. Kanske man borde lägga handen på en glödhet platta och uppmana andra att göra likadant. Som om inte smärtan räckte...!

Nej, 1000 spänn rings in till Läkare utan gränser i morgon till Planchefens ära. Tack till Nisse och tack familjen som mitt i sjukdomen och sorgen tänker på de i världen som trots allt har det ännu tuffare.

Ola Johansson
Centerpartiet

Rubriken på bloggen är en Bondfilmstitel - jag vet.

Inga kommentarer: