torsdag 6 juni 2013

Zlatanflaggan

Nyss kommen till sommartsugan i Olofsbo med barndomshemmet, gården i Agerör i synfältet och lärkans drill som enda ljudkuliss mår man fint. Hoppas att vi, på nationaldagen, kan glädjas åt allt som är fint och bra med vårt land, vår öppenhet, vår mångfald, vår frihet och demokrati. Lyssnade nyss på sången som inleds såhär:

"Sverige, Sverige, älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt"
..från Kents album "vapen och ammunition" (2002). Tänkvärt och bitvis vackert så det gör ont, när de fortsätter:

"Välkommen, välkommen hit
Vem du än är, var du än är

Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still"


Många Zlatanflaggor är det på Parque de Prince!
Det är ett i många delar faschinerande land vi lever i som lär sig genom att överskrida gränser. Ställa sig vid sidan av och se på sig själv. Barn är nog bäst på det. I onsdags, berättade min fru som jobbar i förskolan, skulle barnen göra flaggor till Nationaldagen. Några ville göra Svenska flaggan såklart, någon ville göra den spanska, finska eller den kinesiska. En kille ville göra "Zlatanflaggan". Så självklart! Har länder olika flaggor i fina färger så finns det såklart en Zlatanflagga.
Hur kan den se ut? Det fick ju "fröknarna" ta reda på. De läsplattor som används i pedagogiken för att skapa, forska upptäcka och visa upp, användes för att hitta klubbmärket till Paris-Saint Germain, den klubb vars märke fick dekorera flaggan. På det upptäcktes en märklig detalj. Märket innehåller något som liknar en barnvagn. Det visade vara just det, för att hedra kungen Ludvig XIV:s barndom, när hans mor tog honom som treåring över Engelska kanalen. Vill man veta mer om honom får man googla. Fast det hade nog inte blivit av om det inte vore för Zlatanflaggan.

Det går att hitta små och stora exempel på att mångfald och olikheter inte bara ska tolereras utan även uppmuntras och förstärkas. Normer måste ifrågasättas och utmanas, som att det bara är svenska flaggor som ska ritas i våra förskolor inför nationaldagen.

Länge leve Sverige och alla andra länder. I brist på Zlatanflaggan är det en blågul rackare som smattrar i vinden.

Ola Johansson
Centerpartiet

Inga kommentarer: