söndag 18 november 2012

Kungsbackas höga hus kommer från Piteå

Det är svårt att summera en så späckad och intressant dag som den i fredags då jag besökte Luleå som start på min "bostadsturné". Ankomstdagens kväll var jag gäst hos Centerpartiet i Luleå och fick tillfälle att prata med ett tiotal kunniga och engagerade medlemmar med olika ålder och erfarenhet om vilka svårigheter som finns på bostadsmarknaden och varför byggandet är så litet.

NodePole - Facebooks serverhallar
Mycket har att göra med bristande konkurrens. De stora byggföretagen håller till i Stockholm och andra storstadsregioner, men syns sällan någon annan stans, såvida det inte handlar om det som syns på bilden här bredvid. Som synes är NCC inblandade i de berömda serverhallarna som byggs för att husera bland annat Facebooks datatrafik. Det är stora byggnader och energislukande maskiner som kommer att stå där. 1 % av Sveriges elförbrukning var det någon som sade, det verkar osannolikt, kommer att gå åt. Ett hundra miljoner fick man i investeringsstöd, men varje år kommer den summan tillbaka till statskassan i elskatter. Det är ingen dålig affär. Mer om Node Pole kan du se här.
 
Utsikt från Lusensbergets högsta våning över Luleå, mitt på dagen.
På fredagsmorgonen träffade jag Gunnar Thålin, ägare till fastighetsbolaget Galären och vi talade också om vad som behövs för att skapa attraktivitet i och kring Norrlands städer. Galären är inte ett av de företag som gnäller över höga kostnader och låga vinster. De klarar att bygga hyresrätter med 6 % avkastning. Problemet är att balansräkningen i företaget inte klarar mer än 50-60 lägenhter per år. Detta är ett av de problem som många byggföretag brottas med. De som vill kan inte och de som kan vill inte. De som bygger bostadsrätter idag, menade Gunnar tar ut oskäliga vinster. Det är därför de väljer att bygga sådana istället för hyresrätter. Det hade varit intressant att testa den tesen här hemma i Kungsbacka. En faktor som hämmar bostadsbyggandet är skatter, framförallt momsen. Det är många som föreslagit 6 % moms på hyran och rätt för byggföretag och förvaltare att göra avdrag. Det menar Gunnar skulle få fart på byggandet och på renoveringarna. Här skriver han om det och andra förslag i Dagens Industri i våras.

 
Lusensberget på Kronan, det gamla regementsområdet
är en vackert belägen byggarbetsplats
När vi talar om Norrland och byggande så var det speciellt roligt att träffa ägaren av det byggföretag som för Aranäs räkning uppför hyresrätter med 6 våningar i Kolla Parkstad här i Kungsbacka. Lindbäcks byggs VD Stefan Lindbäck saknade heller inte förslag på hur bostadsbyggandet kan öka. Ett mycket konkret förslag är att förändra Transportstyrelsens krav på bredd på vägtransporter på 4,15 meter som han menar missgynnar prefabricerade byggelement som de vi fått hit till Kungsbacka från Lindbäcks husfabrik i Piteå. Att bygga höga hus i trä är inte så vanligt, men som sagt det kommer att synas här. Om vi har tur med planeringen av kommande frukostmöten så är Stefan Lindbäck vår gäst senare i vår. Ett oskick menade Stefan är när kommunerna försöker dölja infrastrukturkonstnader i exploateringsavtal. Det gynnar de största aktörerna och stänger ute små byggare, samtidigt som bostäderna blir dyrare för de som skall bo. Lindbäcks bygg är själva en föregångare när det gäller att bygga billigt och hållbart. Hela 5000 kronor lägre byggkostnad per kvadratmeter. Träkonstruktionen ger ett lägre Co2 avtryck genom livscykeln.
 
Här får min redogörelse göra paus. Jag har lovat att återkomma med mera tankar från Luelå.
 
Ola Johansson
Centerpartiet


Inga kommentarer: