tisdag 3 januari 2012

Kärt barn har många namn

Vid årsskiftet harmonierades matmomsen och vi har nu samma momssats (12 %) på den mat vi köper i affären, som råvaror, halv, eller helfabrikat och den färdiglagade mat som serveras på restaurang och levereras av catheringföretag.
Ingen märkvärdig åtgärd, egentligen, men det har vållat mycket debatt. För mig är det fullt logiskt att vi ska ha samma skattesats på lagad som på olagad mat. Jag kan notera att vi som gillar förslaget kallar det för "sänkt restaurangmoms" medan de som valt att ogilla det hela kallar det för "krogmoms". Till dessa hör tyvärr även partiledare i åtminstone två Allianspartier och naturligtvis den samlade oppositionen, inklusive miljöpartiet (som först drev frågan aktivt tillsammans med Centerpartiet för att sedan ändra sig). Genom att felaktigt kalla det för krogmoms vill de medvetet skapa misstro och antyda att det skulle handla om allt man köper över disk och beställer på krogen. Så är det naturligtvis inte.

Att som Hägglund och Björklund använda fel benämning bottnar säkert i ett bristande engagemang, kombinerat med en aningslöshet i förhållande till oppositionens retorik.

Tidningen Norra Halland talar idag med några krögare i Restaurangstaden Kungsbacka och konstaterar att det nog blir så att maten både blir billigare och antalet anställda blir fler. I ett mail från McDonalds meddelas att snabbmatsföretaget nu kommer att anställa mer personal och gör alla hamburgerkedjor likadant så är det många som kommer att få jobb. Restaurangkedjan Harry´s kommer enligt ett pressmeddelande från i höstas att börja med lunchserve ring på 11 orter och att det skulle ge 150 nya jobb. De finns ju i snart sagt varje stor- och småstad och sedan en tid även Kungsbacka. Mitt tips är att målet vad avser nya arbetstillfällen kommer att överträffas. Om inte kommer momssänkningen ändå få många positiva effekter.

Några restaurangägare säger att de utökar utbudet (större salladsbuffé och fler rätter), satsar på bättre råvaror (närproducerat, ekologiskt, färre halvfabrikat) och andra säger att lönsamheten i branschen är så dålig att intäkterna uteslutande används för att förbättra rörelseresultatet. Oavsett vilket så är det positivt, eftersom det räddar arbetstillfällen som sannolikt skulle gått förlorade. Den som påstår att det kommer att hamna i restaurangägarnas fickor vet inget om företagande i branscher som är konkurrensutsatta.

Det ska hur som helst bli intressant att följa den fortsatta debatten när olika parter kommer att försöka leda i bevis att de haft rätt. Ungefär vad vi nu ser när det gäller Apoteksavregleringen. Blev det fler eller färre apotek och hur blev det med apoteken på landsbygden. Säkert alldeles för tidigt att dra några slutsatser och i den mån man kan utläsa något så är det att det är olika.

Vem ska man egentligen tro på?
Ola Johansson
Centerpartiet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Restaurangverksamhet är i första hand en TJÄNST och har fan inget med momsen på råvarorna att göra. Du upphör aldrig att förvåna. Vilket hårresande idiotiskt argument! Verkligen genialt att subventionera en överetablerad verksamhet. Lika listigt som sossarnas ROT-avdrag som lever kvar. Total idioti. Att man per automatik får bort lite olagligheter är inget hållbart argument. Kriminell verksamhet hanterar man på annat sätt.

Ola Johansson sa...

Om mn skala bort otidigheterna i det du skriver och bemöter fakta, så liger det ju en god sak i att stimulera just tjänstedelen, då det är den som skapar arbetstillfällen. Det har ju varit så att färdiglagad mat som köps på ICA haft en lägre moms än den du hämtar hem på Take Away restaurangen. Jag ser små skillnader. Håller inte med om att branschen är överetablerad. Man får ha olika åsikter utan att kalla varann för idioter.