tisdag 26 juli 2011

Varbergspolitiker skapar fler SD-problem

Varberspolitikern Erik Hellsborn vecklar in sig i en förklaringsmodell som uppenbarligen krånglar till det ytterligare för Sverigedemokraternas ledning med Björn Söder i spetsen. Det är ju tydligt för alla som studerat det partiets historik att kopplingar funnits finns till våldsbejakande nynazistisk extremism. Partiet modern tappning är ju ett hopkok av nazister, nationalister, högerextremister och olika skånska småpartier. Hellsborns slutsatser tyder ju också på det. Samtidigt är det uppenbart att det moderna riksdagspartiet SD gör vad de kan för att kapa dessa band, åtminstone utåt. Jag tror att händelser som dessa kommer att leda till att de mer militianta krafterna i ren otålighet bryter sig loss från det mera "mainstreminriktade" Sverigedemokratiska partiet med Jimmie Åkesson i spetsen. Paritets förre ledare Mikael Jansson, som jag för övrigt delar riksdagsbänk med, var den som kastade ut uniformerna ur partiet. De rasister som ännu är kvar kastar kanske ut sig själva, eller gör sig omöjliga i den politiska debatten som Erik Hellsborn. Frågan är vad som då återstår.

Våld på fotbollsläktare brukar ibland ha sin orsak i spelarna och ledarnas sätt att bete sig på och runt planen. Så är det med dessa våldshandlingar också. Sättet att argumentera och hetsa mot folkgrupper "motståndarna" väcker lusten hos de som tittar på att också skada och kränka. Istället skyller man våldet på "motståndaren" utan att se det upppenbara sambandet med det egna främlingsfientliga budskapet.

http://hn.se/nyheter/varberg/1.1304131-hellsborn-skyller-norska-massakern-pa-mangkulturen

Sverigedemokraten i Varberg skyller Breiviks handlingar på mångkulturen och inget annat. Oavsett vad som triggat våldet och mördandet är det invandrarnas fel. Så talar en äkta rasist! Tankarna går till kristallnattens pogromer och förintelsen av Judar under kriget. Analogin lyder; "om inte det funnits några Judar i Europa, hade ju inte Hitler behövt utrota dem".

Jag läste för några år sedan romanen "Lasermannen" av Gellert Tamas. Läs den gärna. Den handlar dels om hur mördandet gick till och hur offren upplevde händelserna. Men till största delen beskriver den samhällsutvecklingen (Starkt präglad av Ny Demokratis inträde och argumentation på den politiska arenan) som ledde fram till våldshandlingar och skräck hos dem som Lasermannen, John Ausonius var ute efter att skada.

För övrigt skulle det vara intressant att höra vad Sverigedemokraterna i Kungsbacka har att säga om saken. Är deras förklaring densamma som i grannkommunen söder härom? I Radio Halland kan vi också höra att Sverigedemokraternas distriktsordförande i Halland backar upp Hellsborn, stämmer det kommer vi att få se en djup spricka i Sverigedemokraterna. Ska de utesluta medlemmar som uttrycker sig såhär? Eller accepterar de att hela distrikt anser att massakern i Oslo och på Utöya beror på det mångkulturella samhället och det de kallar "massinvandring"?

Ola Johansson, Centerpartiethttp://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=4618709

2 kommentarer:

Kjell Jöfelt sa...

Jag hörde en kort intervju med Jimmy Åkesson i radion idag. Han ansåg att journalisten ställde felaktiga och insinuanta frågor när hon bad om en kommentar till varför den norske gärningsmannens och SDs ideologi överensstämde så väl, endast metoderna att ta itu med problemet skiljer sig åt.

Allt är enligt Åkesson gärningsmannens ansvar. Det som sägs i den politiska debatten har ingen påverkan på enskilda människor enligt honom. Dags att markera ytterligare avstånd till SD och inte låta dem slinka undan med halvsanningar och lögner.

För övrigt tycker jag att tillåtandet av politiska uniformer i Sverige, efter att det varit förbjudet i många år var ett ordentligt bottennapp av Sveriges Riksdag.

Kjell J

Ola Johansson sa...

Är det tillåtet, visste jag inte. tack för din kommentar. Visst förlorar SD sympati på sin tvehågsna inställning till Brevik, men dessvärre påverkar det inte kärnväljarna.