tisdag 4 maj 2010

Mycket snack men ingen verkstad

Just tillbaks från Göteborg, där Allianspartiledarna gjorde ett bejublat framträdande vid Kopparmärra. Det är uppenbart att denna sammansvetsade kvartett, deras respektive partier, är mer regeringsdugliga än det spretiga vänsteralternativet.

Precis som i riket visar Kungsbackas vänsterallians (som verkligen är en väster koalition med S och V) att de inte har något att komma med som är möjligt att realisera. De lanserade för ett par veckor sedan ett budgetförslag som finansieras med förväntade högre skatteintäkter med 47 miljoner. Nog för att vi tror på alliansen jobbpolitk och högre inkomster, men att S skulle vara mer förväntansfulla än oss är ju verkligen oväntat! Socialdemokraternas budget som beslutas i morgon är i huvudsak finansierad med hjälp av optimistiska förhoppningar på vår nuvarande regering. Hemska tanke om DOM skulle gå och vinna valet. Då kommer vi bland annat att få högre kostnader för alla de unga anställda som finns i Kungsbacka kommun som bara under 2009 gav oss 20 miljoner mer till verksamheten. S vill ju nu återställa arbetsgivaravgifterna för unga och därmed slänga ut unga från arbetsmarknaden och dra på arbetsgivarna kostnader med 10 miljarder. Utöver det vill de höja bensinskatten med ytterligare 10 miljarder. Hur går det då med jobbpolitiken och Kungsbackas skatteprognoser.


Idag har vi i Kungsbackas budgetdebatt lyssnat till olika Socialdemokrater som berättat vad de vill göra med pengar som inte finns annat än i deras dröm. Eva Borg frågade om asfaltsskuld, men vad vi kommer att få se är grusade förhoppningar. Alliansens förslag är fullt finansierade med pengar som finns i de senaste skatteprognoserna. Det finns tillräckligt för att satsa ytterligare 4 miljoner på kollektivtrafik under 2011. Det kan bli frågan om nya linjer, tätare turer, billigare resor och/eller fler tåg. Bättre kollektivtrafik är vad alla vill ha, fast önskemålen är olika. Vi satsar med pengar som finns, därför blir det inte bara snack utan även verkstad.
Självklart tror vi på Alliansens jobbpolitik som gett minskad arbetslöshet redan i år och med bibehållet starka statsfinanser. Låt oss återkomma när vi vet att skatteintäkterna ökar, men det går inte att använda pengar som bara finns i drömmarnas värld. Hoppas Larry Söder väljer att int ta upp S och V-budgeten till beslut. Mp:s alternativ är ju inte ens finansierat med låtsaspengar utan bygger på att vi skuldsätter kommande generationer med 50 miljoner. Seriöst? Är det regeringspartier som agerar så?

Inga kommentarer: