söndag 7 februari 2010

Omställningen har startat

Greenpeacemedlemmarna Ludvig Tillman och Patrik Eriksson tycker att Centerpartiet är ologiska när vi i en historisk överenskommelse påbörjar omställningen till förnyelsebara energikällor samtidigt som vi i övernskommelse med M, Fp och Kd åstadkommer det enda möjliga avvecklingsbeslutet, nämligen det där kärnkraften avvecklar sig själv på marknadsmässiga grunder.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.304308-ologisk-omsvangning-av-centern-om-karnkraften

Sanningen är den att ingen tidigare regering oavsett konstellation har lyckats ta något enda steg bort från kärnkraftssamhället, då det saknats kraftfulla satsningar på alternativ energi och det inte varit möjligt att säkra energiförsörjningen vare sig på kort sikt (kall vinter) eller lång sikt (industrins behov). Läs på energiövernskommelsen ordentligt innan ni fördömer vår pragmatiska hållning i frågan om dagens reaktorer och deras eventuella ersättning. Aldrig förr har det byggts så mycket vindkraft, sålts så många miljöfordon och startats så många biogasanläggningar. Varför? Jo, för att Alliansen har satt ambitiösa mål, som satts för att överträffa EU:s klimatmål inför förhandlingarna i Köpenhamn. Fredrik Reinfeldt sade i förra söndagens partiledardebatt att Maud varit framgångsrik i förhandlingarna Han hade rätt. Långt framgångsrikare än man kan förvänta sig att Mona Sahlin i spetsen för vänsteralliansen kan åstadkomma med fackföreningsrörelsen. Lite klarsyn och realism hade inte skadat i debatten.

Energimyndighetens Generaldirektör Thomas Kåberger ger andra mer korrekta besked om vad som görs nu.
http://www.youtube.com/watch?v=XMmzuhJ5O0w&feature=channel

1 kommentar:

Sara sa...

När Maud i Ekots Lördagsintervju på frågan om varför Centern bröt sitt vallöfte vad gäller kärnkraftsutbyggnaden svarade att EU beslutat att "vi skulle minska koldioxidutsläppen, att vi skulle ha mer förnybart, att vi skulle energieffektivisera och ställa om fordonsparken" visar hon bara att hon inte har några argument eller anledningar eftersom kärnkraft varken minskar koldioxidutsläpp, är förnybart eller är en omställning av "fordonsparken".
Nya satsningar på kärnkraft är de bakåtsträvandes seger och att de kallar det en klimat-satsning är stötande. Att centern använder som argument att det ändå inte kommer vara ekonomiskt gångbart att satsa på nybygnation av kärnkraft är bara ett sätt att släta över att de svek sitt vallöfte. Folkpartiet, som vill bygga mer än 10 nya reaktorer, ser Alliansens överenskommelse som ett tydligt första steg mot ny kärnkraft och är övertygade om att det kommer fattas beslut om att bygga nya reaktorer redan under nästa mandatperiod (om Alliansen vinner). Låt oss hoppas att Eva Selin Lindgren och de tre andra modiga riksdagsledamöterna i centern som säger att de inte ska rösta med sitt moderparti i kärnkraftsfrågan klarar av att hålla ut och motstå partipiskan. Vi måste snarast avveckla den ansvarslösa och omoraliska kärnkraften. Vi kan inte med berått mod lämna efter oss så gigantiska olösta problem som avfallet innebär! Vi ska satsa alla resurser på förnyelsebara energikällor och dessutom leva så att vi rättar munnen efter matsäcken. I ett globalt energi- och klimaträttvist samhälle, som också tar hänsyn till kommande generationer, har kärnkraften ingen plats.
Centern har tappat mitt förtroende som ett grönt borgerligt alternativ!