onsdag 1 november 2017

Skydda åsiktsfriheten från att missbrukas i djurrättens namn


Idag onsdagen den 1 november 2017 besökte jag och Kristina Yngwe ett av många landsbygdsföretag som utsatts för djurrättsaktivisters ovälkomna uppmärksamhet. Under parollen ”Stäng minkfarmen i Falkenberg” hotas, häcklas och kritiseras verksamheten och dess ägare. Ett fritt och öppet samhälle ska inte stoppa vare sig debatt eller protester, oavsett vad det gäller. När nazister demonstrerar på gatorna går det inte att hindra. Det enda vi kan - och måste stoppa - är de gånger då de med politiska motiv utsätter andra människor – meningsmotståndare för hot och skadegörelse.

Kan vi hindra NMR från att marschera i uniformen, vapen och sköldar på gator och torg, måste vi kunna stoppa det när det sker oanmält på och i anslutning till privat egendom.

Det är vad som skett på Söndregårds minkfarm och hemma hos Niclas Pettersson och hans familj sedan i somras. 20-talet aktivister har tagit sig in och släppt djuren lösa (bara det är djurplågeri eftersom minkarna inte är anpassade för ett liv i det fria och inte kan återplaceras i burarna sedan de fångsts in), hissat upp flaggor och banderoller, kedjat fast sig och ägnat sig åt skadegörelse.

Värst av allt är ändå dödshoten mot familjen och trakasserierna som riktat sig mot dem i deras hem någon kilometer från gården. En docka i form av ett skelett som ska förställa ägaren hängd i en snara och löftet att gården ska jämnas med marken måste tas för vad det är. Hot som vilken dag som helst kan sättas i verket av aktivisterna själva, eller av människor som sympatiserar i sak men har svårt att sätta gränser.

För mig som är född och uppvuxen på en gård bara några kilometer från Glommen blev det första gången jag var framme och fick se och höra om hur minkuppfödning för pälstillverkning går till. Visst kan man ha synpunkter på det och mot syftet med att föda upp pälsdjur. Själv skulle jag inte komma på tanken att köpa en minkpäls, eftersom jag av olika skäl inte känner mig bekväm med det. Men det är en rättighet jag tar som konsument att välja.

Att verksamheten är tillåten och håller sig inom lagar och regler har vi myndigheteter som kontrollerar. Men som Kristina Yngwe påpekar går inte ens myndighetspersoner fria. Det som drabbat Niclas med familj, händer kycklinguppfödare, kobönder, grisuppfödare, jägare, djurparker och ridskolor i Sverige och i andra länder. Djurrättsaktivisterna i Halland som leds av den brottsdömde Richii Klinsmeister är bara en liten men obehaglig del av ett större internationellt nätverk.

Man kan fråga sig med vilken rätt han kallar andra för djurplågare, var gränserna går och vad mer han och hans aktivister gör sig skyliga till än att trakassera Niclas Pettersson?

Centerpartiet vill att en särskild brottskod införs som är kopplad till djurrättsaktiverad brottslighet, så att man kan kartlägga omfattningen och klarlägga sambanden mellan personer och olika händelser.

Systematiskt missbruk av yttrande- och demonstrationsfriheten måste kunna hindras så att händelser som de jag ovan beskrivit inte ska kunna ske med stöd av lagen. Tänk nazister och vad de skulle kunna utsätta personer för vars åsikter eller bakgrund de ogillar.

Det europeiska polissamarbetet som kartlägger och stoppar djurrättsbaserad terror måste intensifieras och förbättras.

Olika leverantörer, personal och tjänsteleverantörer drabbas och känner sig förföljda och utpekade. Det gör att de drar sig för att leverera och utföra tjänster, som exempelvis att vara revisorer åt djurföretagare. I de fall då det sker ska staten kunna träda in och erbjuda denna för verksamheten helt nödvändiga tjänst. Bara då kan trakasserierna upphöra.

Ovanstående är förslag som lagts av Centerpartiets ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet Kristina Yngwe som ska behandlas av riksdagen under 2018. Jag står bakom dem, liksom jag stöder Niclas som verksamhetsidkare och är beredd att komma till platsen och delta i den tysta motdemonstration som grannar och LRF-medlemmar mangrannt ställer upp med varje gång gården utsätts för ockupation. Så som skett åtskilliga helger och kvällar under sensommaren och hösten.
 
Besöket uppmärksammades av lokal TV och Radio Halland, samt Hallands Nyheter.1 kommentar:

Henrik Salomonsson sa...

Det är bra att TV och radio är där så de kan rapportera om det hemska som försiggår där. Mot djuren alltså.