torsdag 12 mars 2015

Runt östliga udden, Ponta de Sao Lourenco

Torsdagen den 26 februari, 7,7 km, 3 tim


Madeira lär vara hälften så stort som Öland, men vägarna är avgjort längre. Ölands södra Udde, eller Allvaret kanske inte är helt likt Madeiras östliga udde Ponta de Sao Lourenco men det finns lika många träd. Ett verkligt dramatiskt klipplandskap med havet ständigt närvarande på båda sidor. Vandringen blev både lätt och svår eftersom det var väl preparerade trappor stigar och spångar på de flesta ställen, medan det här och var var tämligen nerrasat med trasiga och sönderrostade vajerräcken. 


Den sista smala passagen ut mot udden och bergsbestigningen
Ett oväntat problem som man bör tänka på om man ska gå här, flera kilometer från närmaste stad Canical, är att man bör göra de nödvändiga toalettbestyren ordentligt i förväg. Den servicebyggnad som fanns längst ut på udden före den slutliga bergsbestig-ningen i de brantaste och sämst underhållna trapporna var stängd. Helt stängd och inte ens toaletter fanns tillgängliga. Och efter ett par timmars vandring och kanske ytterligare någon timma på buss finns det ingen som klarar vätskebalansen under så lång tid utan att kunna kissa.

Bussar går från Funchal hamn till Canical och några av dem ända till vandringens startpunkt Baia da Abra. Har man tur passar återkomsten dit väl med bussens avfärd, men för vår del gjorde det inte det. Bussen försvann lagom till vi anlände hållplatsen så det blev att lifta med ett franskt par till Canical där vi efter intagen lunch kunde ta nästa buss. Bussbyte sker i Machico nära flygplatsen och i det här fallet till en buss med Wi-fi. Fantastiskt!!

Vad ska man tänka på mer än att kissa ordentligt innan, jo kanske att det är kallt och blåsigt på den här sidan ön och vinden kommer från alla håll. Lätt att tappa balansen i kastvindarna så det gäller att hålla i sig och stå stadigt för det stupar brant ner i havet på de smalaste passagerna. Inga träd förutom en handfull palmer runt det hos som påstods vara servicebyggnad. Desto fler blommor stack upp ur det korta gräset mellan de mångkolorerade klipporna. En hård men väldigt upplevelserik och vacker tur. Som vanligt är det skönt att komma in i värmen.

Ola & Kicki Johansson

Vill du läsa om våra andra vandringar? Följ den här länken: Alla vandringar

Inga kommentarer: