torsdag 12 mars 2015

Ribeiro Frio till Portela

Fredagen den 27 februari, 12,5 km, 3 1/4 tim.


En riktig levadavandring följer vattnets väg och har varken stigningar eller fallhöjd. Man rör sig längs vattenkanalens slingriga väg längs bergssidan genom skog, berg och odlingslandskap. Ribeiro Frio är en plats som många turistbussar stannar till vid. Här finns små butiker, en restaurang och dammar där det odlas laxforeller. En del provar att följa levadan en bit och de som går hela vägen. Här fick vi för första och enda gången se MTB-cyklister komma farande längs stigarna. Säkert en upplevelse, men här i den fuktiga skogen blir stigarna leriga och allt för många cyklar kommer säkert att göra dem sämre. 


En av de smalaste passagerna väntar, genom vattenfallet


Vi befinner oss på den norra delen av ön och ungefär 1000 meter över havet. Det är grått och ganska kallt. Regnar lite grann och längs bergväggen rinner vattenfall ner i levadan och på ett par ställen får man lov att passera mellan vattenfallet och en lodrät bergvägg. Riktigt spännande och nästan lite farligt. Det är inget som avskräcker grupper. Här får vi för första gången slå följe med riktigt många vandrare med guider.
De sista kilometrarna följer inte huvudlevadan Levada do Ferado utan en tvärgående fallande ström genom bebyggelse längs vägar, stigar och trappor fram till vandringens slutpunkt Portela. På vägen dit kunde man på flera ställen se ut över havet mellan höga berg, när öppningar kom i den täta skogen.
I det här värdshuset serveras stenugnsgrillade
espetadas hängande från krokar i taket
I det lilla värdshuset vid slutmålet fick man se något ovanligt. En öppen vedeldad häll där krögaren sköt in långa grillspett, espetadas i glöden som han sedan hängde upp i krokar i taket över borden. Det är nog så här det ska gå till egentligen.
Till skillnad från de norska vandrings-bokförfattarna klarade vi att åka med buss både till start och från slutpunkt, utan besvärande väntetider. Taxibilarna har inte så mycket att göra och hyrbilar behövdes inte.

Ola & Kicki Johansson

Vill du läsa om våra andra vandringar? Följ den här länken: Alla vandringar

Inga kommentarer: