torsdag 12 mars 2015

Från Monte ner till Funchal hamn den 23 februari

Onsdagen den 25 februari, 7,5 km, 2 3/4 tim


Det här var en tur som inte blev som det var tänkt. Byn Monte är för turisten mest känd för att ge lite bykänsla utanför storstaden, för kyrkan och för slädturerna mer mot stan. Monte nås med två olika linbanor. Den ena lite nyare från Funchal centrum var det som vi egentligen tänkte ta, tills vi upptäckte att linje 48 med stadsbussarna Horrario Freio gick dit, till det lilla torget. Därifrån gick trappan upp mot kyrktrappan och därifrån såg man slädförarna i sina halmhattar förbereda sig för turistanstormningen. 
Kyrkan i Monte 
Några kvinnor hade dukat upp för försäljning av tröjor, hattar, porslin och annat som turister gärna köper. Vi förberedde oss för en lång runda, eventuellt nummer 5 (4,5 tim) och kanske även en bit av nummer 16 (5-6 tim) bort till Camacha längs Levada dos Tornos, en av de större och längre turerna. En bit efter vägen längs bergssidan genom Babosas och strax efter den andra linbanan skulle vi möta levadan, istället bara gick vi genom skogen efter vägen som blev brantare och brantare, snårigare och snårigare. Mer och mer stenar och rullande grus, trappor och kringelikrokar. 
Torrlagd levada 
Jobbigt fysiskt att gå så mycket nedåt, men kanske allra jobbigast att inte riktigt veta om vi är på rätt väg. Lite längre upp på bergssidan skulle byn Curral Los Romeiros ligga och det var här någonstans vi missade eventuell skyltning av Levada dos Tornos och istället började gå den långa vägen ner till Funchal där vi så småningom stötte på ett par österrikare (far och dotter) som hurtigt stagade uppåt där vi på osäkra ben tog oss neråt. Strax efter slutade de värsta sten- och trätrapporna och vi kom fram till en stenbro och ett vattenfall. Där börjar Levada do Bom Sucesso som faller lätt ner i dalen under motorvägsbro och linbana, tills vi kom till den stadsdel där Jardim Botánico ligger, den botaniska trädgården som vi besökt 28 år tidigare. Allt för trötta för extra utflykter gick vi ner till stadens centrum längs branta och krokiga gator. Väl där nere gick vi in en runda i saluhallen igen för att se fiskhallens kommers. Långt bättre än måndagsmorgonen. Det är inte bara i Sverige man inte äter fisk på måndagar. Lunchen bestod av öl och djuphavsfiskade espada med stekt banan och kokt potatis. Känslan att lägga sig vid poolen den dagen var inte dum. Trots strapatserna och en missad levadarunda, blev det ju en vandring som var kortare än det var tänkt och det gav extra oss utrymme för att bättra färgen på magen. Hade vi valt att ta stigen inåt dalen och följt bokens vandring nr 4 kanske vi kommit rätt, men då hade hela dagen gått åt. Nu tog det 2-3 timmar att gå 5 km i nedförsbacke.
Linbanan till Monte startar i centrum vid Funchals hamn

Kicki & Ola Johansson

Vill du läsa om våra andra vandringar? Följ den här länken: Alla vandringar

Inga kommentarer: