torsdag 12 mars 2015

Boa Morte till utkikspunkten på klippan Cabo Girao - Camara de Loboshamn

Söndagen den 1 mars, 12 km, 3 tim och 6,3 km, 1 1/2 timSlutpromenaden hade som mål att vara lätt, vacker och med ett spektakulärt slutmål. Klippan Cabo Girao är en känd utsiktsplats som en av Europas högsta havsklippor. Levada do Norte som vi följde från Boa Morte och österut fortsätter mot Funchal, men inte hela vägen. Sedan den längsta tunneln på två hundrameter genom berget som slutar med Cabo Girao passerats följde vi en annan levada mot kusten. Början på vandringen går genom skogen, men ganska snart blev det ett öppnare landskap med mycket hus och odlingar runt byn Campanario in i den djupa dalen Ribeiro de Melóes. Även här bitvis smalt och brant längs nästan lodräta klippväggar. Det var såklart spännande att passera en lång tunnel, men eftersom den är spikrak behövdes ingen lampa. Att se ljuset i änden av tunneln är en god hjälp. Levadan följde vi hela vägen så fallhöjden blev liten.

Blomsterprakt i vägkant
Här fungerade kanske inte kollektivtrafiken riktigt som det var tänkt. Bussen som gick via Ribeiro Brava hade ingen anslutning till Boa Morte och den lilla snackbaren, utan den fick företas med taxi som kostade 15 euro. Det är söndag och lite oklart vilka bussar som går och vart. 
Utsikt från Cabo Girao

När vi sedan skulle ta oss från den välbesökta Klippan fanns bara utflyktsbussar och en lång taxikö. Chaufförerna krävde 25 euro för att köra den korta vägen till Camara de Lobos varifrån fler bussar till Funchal skulle gå. Det erbjudandet tackade vi vänligt men bestämt nej till och började gå nedför berget mot byn som ibland kunde ses i serpentinsvängarna längs gatan. Det blev en lång vandring med 600 fallmeter på 6 km (10% i genomsnitt) och ingen busshållplats någonstans. Till slut ganska jobbigt. Speciellt eftersom vi redan gått de 12 km som var dagens ranson. 


Hamnen i Camara de Lobos, närkontakt med havet och fisket
Camara de Lobos är en fiskeby med en liten hamn, restauranger och bygator mellan höga bergssidor (en av dem vi gått ner från Cabo Giaro). Efter en välförtjänt lunchmacka och öl ville vi hitta en buss som går den korta vägen till Funchal, kvällen och packningen på hotellet. Men det gick inte heller. Det blev taxi ut ur byn där stadsbussarna tog vid. Hade vi vetat det borde vi ha nöjt oss med någon kilometer taxiresa. Nu fick vi åka hela vägen till hotellet och ändå betala 25 euro. Nåväl, har man klarat hela resan utan taxiutgifter och utan att hyra bil, eller delta i vandringsutflykter så är det ganska bra. 
Bonuspromenaden 600 meter nedåt


Resa kollektivt på Madeira går, men det kräver en viss planering och flera samtal med receptionisten på hotellet, studier av tidtabeller och efterforskningar vid busshållplatserna nere i stan.

Vandringsapparna gav en viss hjälp. WalkMe Madeira länkade i vissa fall till något av bussbolagens tidtabeller direkt. 

Ola & Kicki Johansson

Vill du läsa om våra andra vandringar? Följ den här länken: Alla vandringar

Inga kommentarer: