fredag 22 augusti 2014

Unnaryds Modell för fiberutbyggnad

Det är alltid lika intressant att besöka industriföretag som spränger gränserna för vad man förväntar sig. Unnaryd är för en kustbo som mig en extremt exotisk plats. Småland, Gnosjöanda, skog, sjöar och bruksorter, men i högsta grad Halland. Här startades familjeföretaget i pappa Lennarts garage 1978. Det året gick jag verktygsmakareutbildningen i Hässleholm och Jacobsskolan. 

Historien om företaget fram till den digitala revolutionen just startat 1995 kan man läsa i den avfotograferade artikeln här:

Innan vi reste därifrån mot Halmstads hamn summerar jag besöket hos Unnaryds Modell med riksdagskollegan Anders Åkesson från Kalmar och VD:n Daniel Larsson. Hoppas få komma tillbaka snart och fortsätta följa utvecklingen.


Bredbandet som kopplar samman de båda produktonsenheterna, gjuteriet och maskinbearbetningen, med konstruktion och beräkningar går i Skanovas fiber som legat oanvänt i marken sedan 2004. Driftsatt i maj 2014, med Unnaryds Modell som ende användare. Åsa Torstensson (en annan av mina värderade kollegor) fick Anna-Karin Hatts uppdrag i går att utreda hur denna statligt ägda infrastruktur kan komma samhället och medborgarna till del. 

Ola Johansson
Centerpartiet

Inga kommentarer: