måndag 4 augusti 2014

Kryssbar kandidat i Halland

Ola och Jenny
Jag ställer upp för omval till Riksdagen och räknar med att Centerpartiet med mycket luft över ribban passerar spärren. Tvärtom mot vad en del trott på förhand vet jag att vi har möjlighet att "skrälla" och precis som i Europavalet göra vårt bästa valresultat på länge. Det skulle innebära att det från Halland kan bli så att en kollega följer med. Om det blir Jenny Axelsson från Halmstad, Algot Thorin, CUF och Halmstad, eller någon annan får vi se. Jag tror och hoppas på Jenny. Hon har visat att hon vill och att hon kan råder ingen tvivel om.

Frågan har ställts till Fredrik Hansson, Centerpartiets blivande kommunalråd i Kungsbacka, vad som händer om "Ola inte kommer in i Riksdagen". Även om frågan är hypotetisk så är svaret givet. Jag satsar på Riksdagen fullt ut och kommer att bedriva en krysskampanj som syftar till att jag blir den Hallandskandidat (c) som får flest kryss. Kanske till och med den Riksdagsledamot från Halland som får den största andelen kryss bland sina väljare.

Idag ligger ju krysspärren lägre än förra gången. Då gällde det att komma över 8 procent, idag räcker det att få mer än 5 procent av det egna partiets kryss för att betraktas som inkryssad. Sedan gäller det ju i slutändan vem som har flest. Det vet vi kanske inte förän onsdagen efter valet den 14 september när alla kommuner räknats.

Att stå som etta på listan var ju under förra riksdagsvalet lite av "dödens position" - som att komma in som etta på upploppet på travbanan och vara den som alla vill passera. Så är det inte nu. Efter en period har jag visat väljarna vem jag är och att jag platsar. Jag har tagit plats i ett av Riksdagens bredaste utskott, Civilutskottet, där jag är ordinarie och är utsedd av Partistyrelsen som Centerpartiets talesperson i bostadspolitik. I den rollen har jag lyft in området till att ta större plats i debatten. Jag har skapat ett nätverk bland organsiationer, företag, myndigheter och aktörer som jag kan rådgöra med och hämta idéer från. I höstas genomförde jag ett seminarium om "Gröna byggmaterial" tillsammans med bl.a Byggindustrierna och jag har haft vår bostadsminister, Attefall på besök i Kungsbacka. Vi har idag ett program inom C och flera stämmobeslut som anger inriktningen för planering, byggande och bostadspolitik. Kort sagt en bostadspolitik som är Närodlad och för hela Sverige.

Kommande mandatperiod räknar jag med att få fortsätta med det. Jag har också uttryckt önskemål att få arbeta mer med internationella frågor, försvar och näringspolitik. Varför inte en plats i Nordiska rådet, där den avgående Åsa Torstensson suttit. Att medverka till att fria, demokratiska val har hållits i Georgien som valobservatör är en av mina mest minnesvärda meriter. Jag hoppas kunna göra minst en sådan insats till fram till 2018.

Dessa uppdrag är ansvar som jag har nationellt för partiet och Riksdagen. Jag är också ordförande i Bygdegårdarnas Riksförbund, men över 1400 medlemmar, i form av samlingslokaler i hela Sverige. Det är ett uppdrag jag inte hade haft om jag inte blivit riksdagsledamot.

Lokalt i Halland vill jag uppfattas som känd och representativ för alla sex Hallandskommuner. Därför kommer jag att se till att från kommande vecka och fram till valdagen besöka dem alla (utöver en handfull - drygt - besök i andra delar av landet, som bostadspolitiker) lika mycket. Dit kommer jag på min "pimpade" elcykel, personvalsaffisher, bussreklam och egna foldrar.

Millis och Jag gör Falkenberg vackrare!
Med den goda stämning som finns i vårt parti och med alla förberedelser som är gjorda är jag övertygad om att varje dag blir en fest och en framgång som ger fortsatt förtroende för Alliansen och med ett stärkt Centerparti med möjlighet att hävda fler ministerposter. I HN och HP har jag stuckit ut hakan och sagt att jag vill bli bostadsminister. Vet inte om det är Annie Lööfs plan, men varför inte?! Jag är beredd!

Jag ber er därför sätta ert kryss vid mitt namn, överst på Centerpartiets valsedel till Riksdagen i Halland. Vår valberedning och stämma har rangordnat kandidaterna utifrån vilka möjligheter vi har att locka väljare och besätta riksdagsmandaten med de lämpligaste namnen i olika åldra, kön och bakgrund, jämnt geografiskt fördelat över länet.

Ditt gillande till det markeras bäst genom att sätta ett kryss vid förstanamnet.

Har ni sett min Facebooksida www.facebook.com/olajohanssonc där publiceras bloggen och andra politiska nyheter tillsammans med några av mina gamla och nya teckningar.

Ola Johansson
Centerpartiet

1 kommentar:

Magnus Wernersson sa...

Jag hoppas du får många kryss, Ola. Men jag fattar nte varför du så tydligt försöker påverka vem som ev. ska bli Hallands andranamn. Den markeringen kändes inte särskilt hygglig mot Algot och jag skulle gärna se en förklaring.