fredag 6 juni 2014

70 år sedan D-dagen - En anledning att fira idag 6 juni

Den 6 juni 1944, D-dagen, eller operation Overlord som den också kallades inleddes tidigt på morgonen för exakt 70 år sedan. Flera tusen unga mäns liv offrades för att befria Europa från fascism och diktatur. Tre år tidigare, operation Reinhard som skulle skaffa undan ett folk, en kultur som varit en del av Europa sedan länge, den judiska. 2 miljoner dog i förintelselägren Treblinka, Sobibor och Belzec för att ge plats åt Det tredje riket, ett stortyskt tusenårigt rike, utan konflikter eller kulturella skiljaktigheter. Vart är Europa på väg idag, när mer eller mindre öppet Nazistiska partier tar plats i många parlament och där vi även i Sverige ser dem demonstrera på våra gator?

Idag är det också Sveriges nationaldag. Vi firar en grundlag som befäste demokratin och Gustav Vasas trontillträde. I den landsända där jag bor hette kungen vid den tiden Christian och regerade även de Östdanska landskapen, Halland, Blekinge och Skåne. Såklart det är viktigt att högtidlighålla nationen och allt den stor för. Många har uttryckt det på ett bättre sätt än jag i högtidliga tal.

Jag vill hedra dagen när Europa befriades och kunde börja återställa det öppna och demokratiska samhälle som många hoppades på efter det första världskriget.


Låt oss hoppas de 10 000 förlusterna, de döda, skadade och försvunna unga soldaterna från USA, Kanada och Storbrittannien som deltog i operation Overlord inte gav sina liv förgäves. Den här gången måste Europa gemensamt klara av att motverka den nya fascism som växer i myllan av främlingsfientlighet, nationalism och antisemitism, islamofobi och antiziganism. Öppenhet, tolerans och mångkultur är vårt motmedel. Det är de viktigaste ledorden idag på vår nationaldag. Det är vad Europa befriades för! Sverige som höll sig utanför kriget genom sin eftergivenhet kanske har ett särskilt ansvar den här gången.


När jag tillsammans med några riksdagskollegor reste till Polen var det 70 år sedan Operation Reinhard inleddes. Idag är det 70 år sedan befrielsen påbörjades. Ännu idag ser man spåren efter en förintad kultur. Det har tagit 70 år för Polen att återhämta sig befolkningsmässigt efter förintelsen. De överväxta gravar man ser på bilden är efter släkteled som brutits efter generationer, bara för att en politisk ideologi som ville se en homogen tysk kultur blomstra på vår kontinent och som en konsekvens av det såg till att undanröja de människor som ansågs utgöra hindren. Parallellerna med vår egen tid är tydliga.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dagen_D

Ola Johansson
Centerpartiet

Inga kommentarer: