lördag 8 september 2012

Capitol Hill och NoMa, tradition och nytänkande

Vistelsden i Washington är över. Idag går resan via tåg mot New York City och i morgon är det fridag, vilket innebär att inget organiserat program finns under söndagen.
Med Saknska som värd fick vi träffa några exploatörer i området NoMa, som ligger nordost om Vita Huset och området runt Capitol Hill. Jonas Hafström, ambassadör i USA, just hemkommen från konventet i Charlotte, berättade lite om sina intryck därifrån. Allt som får oss att bättre förstå USA underlättar att också förstå allt annat vi ser och lär här.

Upprustningen av NoMa där Skanska i stora delar är inblandade och äger mark är en imponerande satsning. Kontor, kontor och kontor. En del bostäder och som de själva erkänner, för lite handel. Byggkranar resta i alla riktingar indikerar att byggkrisen är över. Området var tidigare ett ogästvänligt lagerområde och bangårdar till Union Station. En ny tunnelbanestation var det första som byggdes och därifrån har området utecklats. Det är svårt att tro i detta, som fortfarande är, bilens förlovade land. Cykeln tar mer och mer plats, trots att cykelbanor och gångvägar inte är helt lätta att ta sig fram på (jag sprang några kilometer även den här morgonen). Ett hyrcykelsystem (bilden) har blivit en stor succé och problemet är nu att hyrstationerna har för få platser.

NoMa (North of Massachusetts Avenue) har 45 000 daginnevånare och inom kort kommer här att bo 7000 personer. Man förstår att kontor och arbetsplatser är syftet, men strävan är att få ett område som lever dygnet runt. Arkitekturen är djärv, men ingenstans här i Washington är husen höga. Det är inga billiga bostäder i NoMa och i planerna finns inte, som på andra håll, någon ambition att skapa bostäder åt fattiga. Här bor och arbetar de med inkomster och utbildningsnivå över genomsnitt.

Capitolium är kongressens och senatens byggnader. Den fanns tidigt i nationens historia och byggdes i början av 1800-talet. Sedan dess har det byggts till i omgångar. Besöket där lade till ytterligare en viktig pusselbit att förstå USA. Som guiden ”Mike” sade så ”behöver man förstå slaveriet för att förstå USA” (fritt översatt). En nation som byggdes av slavägare har valt en svart president och det är en lång resa, som troligen inte nått sin ändstation. Rundvandringen omfattade ett oräkneligt antal statyer och byster, massvis med historiska målningar i tak och på väggar och en möjlighet att sitta ner i kongressledamöternas stolar i sessionssalen.

Den mycket generöse Daniel L Strodel (Chief Administative Officer) tog emot oss på sitt kontor. Daniel är en av de trehögsta tjänstemännen (ämbetsmän) i senat och kongress. Hans berättelse om villkoren att arbeta med politik var lärorik för oss och efter en kort guidning fick vi möjlighet att åka en bit med den lilla tunnelbanan som förbinder Capitoliums byggnader med varann. Inte många besökare får göra det.

Sluttampen på dagen, en utflykt på egen hand, först med buss och sedan en 5,5 km promenad runt Vita Huset och Washington-monumentet, obelisken via Reflecting pool (som inte reflekterade så mycket, istället flöt där en del gåsskit), runt National Wold War II monument upp till Lincoln Memorial. Landet byggdes sent, men det byggdes mäktigt, redan från början. Det är väl vad dessa byggnadsverk ska visa.

Ola Johansson
Centerpartiet

Inga kommentarer: