måndag 10 oktober 2011

Join committeé meeting om inre marknaden och den fria rörligheten etcJa då har man begått sin talardebut i EU-sammanhang. Det skedde i eftermiddag när jag representerade Civilutskottet på ett parlamentarikermöte med EU- och nationella paralamentsledamöter. Mötet handlar om den s k Inre marknaden och konsumenters rättigheter, den fria rörligheten för medborgare, offentlig upphandling och e-handel m.m.


Mötet är sådant att man med fördel talar svenska eftersom allting översätts och det betyder att fåtalet svenskar i lokaler är de enda som hör stakningar upprepningar och andningssvårigheter. Nu var det inte så farligt med det. Jag tog tillfället i akt att tala om Nybyggarlandet, när jag sade att Europa borde skapa en anda, där människors rörlighet bejakas och underlättas. Där de arbeten som erbjuds är vita och det finns avtal som reglerar pensionsrättigheter, sjukfrånvaro, semestrar, etc. Där det finns möjlighet att få vård om man blir sjuk och att denna rätt även gäller dina familj. Jag berättade att Sverige har en demografisk och även en geografisk utmaning som innebär att vi behöver bli fler i arbetande ålder som försörjer de som inte kan arbeta. Att entreprenörer och människor med drivkraft har möjligheter i Sverige, men att det också innebär förpliketsler mot familjerna, att barnen ska kunna gå i skola, respektive fru/man kan få ett arbete och man erbjuds Svenskundervisning introduktion och delaktighet. Detta gäller även immigranter från länder utanför Europa (tredje land).

Jag sätter också mitt hopp till ungdomar, för vilka nationsgränserna suddas ut via Internet och sociala medier. Här kommer vi in på utbildningssamarbete mellan Europas länder och möjlifgheten att skapa likvärdig utbildning för specialist- och yrkeskunskaper. Jag gav även exempel från hemkommunen Kungsbacka vars gymnasieskolor är duktiga på Europeiskt utbildningssamarbete i den Europeiska klassen för fordonselever (ECT). Den har jag nämnt tidigare i denna blogg. Det är också viktigt att den som har yrkeskunskaper och utbildningar som förvärvats i andra europeiska länder kan validera dem i det land de kommer till.

Jag blir inte mer långrandig än såhär, utan hoppas att jag kan ta mod till mig och tala lite om offentlig upphandling i morgon.

Ola Johansson
Centerpartiet

1 kommentar:

Mats G sa...

Det är fruktansvärt att man är med och finansierar detta EU-dravel. Det är inte konstigt att politikerföraktet breder ut sig och lägger sig som en tjock och dyster matta över landet när ni politiker tycks vara de enda som ser fördelar med EU. Ur ett demokratiskt perspektiv ter det sig märkligt att samtliga partier är för ett kvarvarande i EU när så många väljare vill lämna unionen. Tyvärr är det naturligt eftersom yrkespolitiker är vinnarna på idiotin, det är ju ni (och några mottagare av EU-bidrag) som tjänar på det, alla vi andra betalar.