På tåget till Stockholm igår (som för övrigt började med först en taxiresa från Kungsbacka C till Göteborg C på grund av försenat Öresundståg och som sedan fortsatte med Buss från Göteborg C till Alingsås på grund av signalfel i Floda) samasades jag med ledamöter från den Socialdemokratiska Riksdagsgruppen på väg till ett extrainsatt gruppmöte som skulle bekräfta det Socialdemokratiska budgetalternativet. Det vore på sin plats att få någon vecka på sig att debattera detta i media utifrån att det faktiskt finns något att diskutera och inte bara behöva bemöta påståenden från Håkan Juholt om att den av regeringen framlagda budgeten är "icke politik". Ännu så länge slår det bara tillbaks på honom själv. Ännu så länge har Socialdemokraterna "icke-presterat" när det gäller den egna skuggbudgeten, men hela partiet är ju en skugga av sitt forna jag. De tidigare ekonomiskpolitska talespersonerna rör sig som "vandrande vålnader" i Riksdagens korridorer, medan nya förmågor trippar fram i deras skugga.
I helgen kunde vi läsa i GP att ledamöterna Gunilla Carlsson och Monica Green, S, vill att "krogmomsen" (deras ord) ska användas till att satsa på järnvägen istället. Kan konstarera att vi förutsatt att den sidan vunnit valet fått se just restaurangmomsen sänkas, eftersom det var ett gemensamt förslag i den rödgröna valplattformen. Nu blev det ju Gud ske lov inte så. Det är uppenbart att det på den sidan inte förekommer något som helst samlat alternativ i någon fråga. Det är lite av en happening vem som stödjer vem och det kan lika gärna vara Sd som ställer sig bakom S som någon annan. Men av repekt för de forna samarbetsparners i Muiljöpartiet kanske s-kvinnorna kunde vara lite mer försiktiga i sitt sätt att såga en reform som förväntas ge många nya jobb åt ungdomar och invandrare, samtidigt som en hårt pressad bransch får möjlighet att utvecklas i det micromatvärmande landet Sverige.
Miljöpartiet lade fram delar av sin skuggbudget på dagens debattsida i Göteborgsposten. Miljöpartisterna drivs av samma höga ambitioner som Centerpartiet, men saknar tilltro till den gröna ekonomin. Hur förklarar man annars att de varje gång det talas om satsningar på förnybar energi också förs fram krav på stöd av olika slag. Vi har en utbyggnad av Vindkraft i landet som slår alla rekord, detta utan att staten tillför en enda krona. Lise Nordin drömmer om att bonden ska få ökad lönsamhet på gården med ett eget vindkraftverk. Ja! Vi är för ökad lönsamhet på Sveriges lantbruk, men Miljöpartiets politik har hittills gått ut på mer krångel och ekonomisk press på primärproduktionen. Detsamma gäller synen på trafikens utsläpp. Istället för att premiera den bästa tekniken och se till att den som släpper ut betalar, vill de straffbeskatta avstånd, lägga pengar på att konvertera gamla uttjänta bilar och att staten ska äga bilfabriker.
Regeringen satsar 5 miljarder av det totala reformutrymmet (15 miljarder) på järnväg och annan infrastruktur och 5,3 på Miljöpartiets egen sänkning av restaurang och cateringmomsen. Miljöpartisterna vill satsa ännu mera, trots att det saknas ekonomiskt utrymme och trots att Trafikverket med det de får redan har tillräckligt. Detta kommer jag at återkomma till i ett svar i GP under onsdagen (förhoppningsvis). Om man ska ta till sig något av det Miljöpartiet föreslår är det i så fall synen på ROT, där de verkar vilja ge avdragsrätten till material istället för till arbete. Det kan vara värt att räkna på inför kommande budgetar. Det behövs incitament för satsningar på miljonprogrammets bostäder. Lägre energikostnader borde vara nog drivkraft i sig, men problemen uppstår när husägarna vill sätta upp kostnaden för upprustningen på hyresgästerna och bruksvärdesprincipen hindrar det. Vi får ett moment 22, där ingen vill betala. Skatten på bostäder behöver ses över så vi får rätt drivkrafter att bygga nytt och renovera. Men ytterligare statliga subventioner är nog även Miljöparitet emot idag.
Så snart dimmorna lättat kring de olika skuggbudgetarna kommer vi att se vad som återstår av den Rödgröna profilen. Inte så mycket misstänker jag. Vad är till exempel Socialdemokraternas inställning till hushållsnära tjänster och RUT-avdraget.
Den som lever får se, medan vi väntar på att "don Quijote" Juholt med slokande mustasch och väpnaren "Sancho Panza" Waidelich ska bli färdiga att attackera väderkvarnarna i skymningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar