tisdag 19 april 2011

Svar om östersjölax till Kungsbackaposten

Snacket går om undertecknad, som bloggar om "matlandet Sverige" samtidigt som landsbygdsministern, Eskil Erlandsson, C, godkänner försäljning av dioxinförgiftad östersjölax. Sanningen är den att de dispenser Sverige tidigare haft från EU är till för att värna det svenska Östersjöfisket och dessutom rädda en väsentlig del av matlandet, nämligen den omdiskuterade surströmmingen. Dioxinförgiftat tyskt fläskkött har nyligen översvämmat den svenska köttmarknaden, viket varit katastrofalt för lantbrukares möjligheter att få rimliga priser för giftfritt griskött från svenskuppfödda djur som lever och dör under betydligt drägligare villkor. Dioxinet i laxen har ju inte orsakats av fisket, utan av ett ohämmat indistriellt utsläpp i Östersjön under årtionden. Att förbjuda människor att i begränsdad mängd äta svenskfångad fisk kommer inte att råda bot på grundproblemet. Det gör bara ett systematiskt miljöarbete, exempel Allainsregeringens satsning på en "havsmiljömiljard" och regelförenklingar som gynnar de näringsidkare som lever av att bruka utan att förbruka ekosystemet.

7 kommentarer:

Giftfri mat i Sverige sa...

Kolla fakta innan du bloggar!!!!

Högsta uppmätta dioxinhalt i tyska grisar som ätit det dioxinförgiftade fodret var 150 ggr lägre än hos den giftigaste strömmingen från Bottenhavet.

Dom tyska grisar som hade halter över gränsvärdet brändes och har inte översvämmat Sverige. Dock så förbjöd bland annat Kina import av tyskt fläskkött och därför dumpades tyskt fläsk som klarade gränsvärdena på svenska marknaden.

Ola Johansson sa...

Jag jämför inte halterna i köttet, jag problematiserar kring hur det drabbat grisnäringen i Sverige.

Giftfri mat i Sverige sa...

Du skrev: "Dioxinförgiftat tyskt fläskkött har nyligen översvämmat den svenska köttmarknaden."

Detta var ju en ren lögn!!!

Om fläsket, som vi inte ens fick in i Sverige, var dioxinförgiftat vad ska du då kalla strömmingen som är 150 gånger giftigare?

Grisar som ligger precis på gränsvärdet är 250 ggr mindre giftiga än den värsta strömmingen i Bottenhavet.

Siffrorna gäller en karré med 10% fett. Om man jämför med kotlett så är skillnaden ännu större.

Tack vare undantaget så tar Miljödomstolar ingen extra hänsyn till dioxinutsläpp från nya källor så hur ska då halterna minska?

Henrik Sundström sa...

Vi är flera som inväntar Ola Johanssons svar på frågorna från "Giftfri mat i Sverige".

Personligen måste jag säga att jag inte hyser särskilt stora förhoppningar om andra svar än undanflykter, rökridåer och smutsiga lögner.

Ola Johansson sa...

Då måste jag göra dig besviken Henrik, när dina fördomar inte besannas. Hoppas du står ut med det.

Nej, det stämmer som ni säger att det kött som hamnade i Sverige inte var dioxinförgiftat. Jag tar tillbaka det. Däremot så konstaterar jag att grisnäringen i Sverige fick ytterligare stora problem, när dioxinskandalen i Tyskland gjorde att exempelvis Kina slutade importera det tyska fläskköttet, vilket gjorde att det tyska köttet (med halter under gränsvärdena) översvämmade kyldiskarna.

Giftfri mat i Sverige sa...

Man måste vara försiktig med vad man skriver Ola, bra att du dementerar dina tidigare uttalanden.

Mer än 90% av strömmingen i Östersjön klarar gränsvärdena så surströmmingen har aldrig varit hotat.

Förespråkarna för undantaget har använt surströmmingen som ett slagträ i debatten, och politiker har gått på dessa lögner.

Kontentan är att regeringen kanske räddat ett 100-tal jobb men med säkerhet riskerat hälsan för 1000-tals barn. Detta får ni leva med!!!!

Mer information från Livsmedelsverket kommer inte att hjälpa, kanske en lag på märkning av all giftig fisk skulle kunna göra en liten skillnad.

Folk i gemen resonerar att LMV säger ju att allt är farligt så då kan man skita i alla kostråd!!!

Inte ens Eskil Erlandsson tror på LMV eftersom han struntar i deras vetenskapliga rapport. (om han nu läst den?)

http://www.slv.se/upload/dokument/remisser/regeringsuppdrag_2011/rapport_regeringsuppdrag_dioxinundantag_2011_02_28.pdf

Henrik Sundström sa...

"Tre gånger ska du förneka", sa Jesus till Petrus.

Ola - att du förnekade bara två gånger är ett glatt budskap :-)

Om du kan omvända Centerpartiets företrädare Erlandsson och Carlgren så kan man säga att ni är på väg att bli ett miljövänligt parti.