fredag 18 februari 2011

Paradigmskifte i stillhetens stad - Politik enligt Bamse

Jag hade tänkt skriva om staden där det inte händer så mycket mer än att det vi blir ett drygt 1000-tal fler varje år. Vi är duktiga på att växa och det är många kommuner som avundas det. Annars händer det kanske inte så mycket. Ute i landet höjer man på ögonbrynen när jag berättar att vi är fler innevånare än Skellefteå.

Fast i tisdags morse innan jag skulle åka till huvudstaden fanns det inga tidningar som kunde upplysa mig om vad som timat under helgen. Väl hemma igen kunde man läsa att tidningsbudet blivit nedslaget och rånad vid Lindens torg, ett stenkast från mitt tidningsfack i Söderstaden. Klockan 4 på morgonen, ett tidningsbud? Är det Kungsbackaborna som är så nyhetstörstande att de överfaller budbäraren? Knappast!

En advokat har blivit utesluten ur advokatssamfundet, man är lite nyfiken på vilken, men det känns som det har hänt förut.

På Stortorget växer en ny byggnad upp och det är en sann glädje att se den växa, lika stor som det är att se Kungsbackas stolthet HK Aranäs ta de poäng som behövs för att säkra Elitseriekontraktet. Delar jag glädjen med fler än det dryga 1000-tal som bevistar hemmamatcherna i Ishallen? Man kan undra hur många det är som bryr sig. Borde vara fler! Kungsbacka har få ledargestalter i politiken idag. Inte heller de har varit speciellt synliga på Aranäs hemmamatcher. Ulf Persson är en och det skall erkännas att ingen ännu varit i närheten att fylla bootsen, åtminstone inte i gemene mans och kvinnas ögon. Inte jag heller och ännu mindre de Moderata politiker som nu styr flera av våra kommunala nämnder.

Ja det skall erkännas att valet blev en besvikelse för många, inte minst C, som förlorade trots att vi tyckte vi gjort ett gediget arbete hela mandatperioden, både i Stadshuset och ute bland folk i hela Kungsbacka.

Ett parti som dominerar kommer ofrånkomligt att möta ett bakslag förr eller senare om de inte är lyhörda och samarbetsinriktade. Skolan är i fokus för diskussionen nu. Trots att våra elever i genomsnitt har resultat som ligger långt över genomsnittet i landet och jämförbara kommuner, så börjar protesterna mot det som man upplever som nedskärningar bli så starka att det borde påverka förtroendet för de styrande. I Kungsbacka finns allt fler barn/elever som behöver särskilt stöd. Det finns barn som är fattiga. Att inte hänga med i skolan och att inte ha råd med märkeskläder, dyra mobiltelefoner och annat är kanske svårare här än på andra ställen.

Under förra mandatperioden då regelverket för Allianssamverkan var sådant att det parti som väcker en fråga och får klartecken från övriga partier i Alliansen kan driva den och få uppmärksamhet, väckte vi i Centerpartiet frågan om utökat stöd till vägsamfälligheter. Att vägföreningarnas ekonomi inte är en landsbygdsfråga, utan handlar om hur vi vidmakthåller trafiksäkerheten och den fysiska miljön i huvuddelen av kommunens tätorter är redan känt. Överdriven snabbhet är inget man kan anklaga Tekniska Nämnden och dess förvaltning för, åtminstone inte i beredningen av denna fråga. Dock har det hittills verkat som Alliansen hållit ihop i frågan. Ända till nämndens senaste sammanträde där de fyra moderataledamöterna med ordföranden i spetsen förlorade en omröstning mot en koalition av C, Fp, Mp och S som nu föreslår att budgeten utökas med 3,5 miljoner för att komma upp i en nivå som är jämförbar med andra kommuners. Detta var vad vi var överens om förra perioden, när maktbalansen i Alliansen främjade ett progressivt samarbete. Det som har skett i Tekniska Nämnden den 10 februari kan vara en engångsföreteelse, en markering mot ett parti som väljer att stiga av en överenskommelse. Eller är det något vi kommer att uppleva oftare framöver?

Glöm inte vad den dunerhonungsstarke björnen Bamse brukar säga: "Det är nog bra att vara stark - men det är bättre att vara snäll"

På söndag klockan 18.15 möter HK Aranäs topplaget Skövde hemma.
Läs mer på www.olajohansson.centerpartiet.net

Inga kommentarer: