fredag 21 januari 2011

Halland mot rekord - Kungsbacka ökar mest

Stolt meddelar Landshövdingen, den förträfflige Lars Erik Lövdén att Hallänningarna, vilken dag som helst kommer att bli 300 000 stycken. Befolkningen har nästan fördubblats på 60 år och det beror inte bara på Hyltes inträde, även om det är positivt. Det har varit en fantastisk utveckling och ett kvitto på att hela Halland besitter de kvalitéer som kännetecknar en tillväxtregion.

Halland växte de första tre kvartalen 2010 med 2 300 personer av dessa var nästan 800 Kungsbackabor. Låt mig få utmana övriga hallandsriksdagsledamöter och hövdingen på ett litet vad. Att den 300 000:e Hallänningen blir en Kungsbackabo. Sannolikheten att jag skulle få rätt är ju ganska stor, åtminstone större än att det skulle vara en Halmstadsbo (drygt 700). Kungsbacka växer ensamt mera än alla övriga kommuner tillsammans, förutom residensstaden.

http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____252872.aspx

Om jag vinner vadet så vill jag att Hallandstrafiken ser till så det står på infotavlan på Göteborgs central att Öresundståget även stannar i Kungsbacka.

Halland växer, samtidigt konstaterades det att det byggs för lite bostäder. Ungefär hälften mot vad som skulle behövas, med hänsyn till befolkningstillväxten påstås det. Man undrar förstås var alla de nya innevånarna bor, samtidigt som man funderar på rätt medicin för att få fart på byggandet. Först måste det sägas att vi inte på många år haft så mycket nya bostäder i planer. Bygga går väl, men bygga billigt är svårare. Häri ligger utmaningen, både för oss politiker och för byggbranschen. Låt mig återkomma till detta ämne.

Att länets djurskyddsinspektörer ägnar mera tid åt småhusdjur som marsvin och akvariefiskar än åt jordbrukets djur, beror snarare på snedfördelade resurser, tunga administrativa bördor och ett överdrivet anmälande, än på en verklig förändring i de gröna näringarna. Apropå gröna näringar kunde vi för en gångs skull få lov att lyssna på representanter för försvarsmakten tala om möjligheter och expansion istället för problem och nedläggningshot. Hallänningarna har en uppgift att säkra fred och samförstånd i världen. Den kommer att stärkas betydligt de närmaste åren och man kan verkligen fundera över det faktum att vi kommer att ha ett 70-tal personer i Afghanistan de närmsta åren. Vad händer när de kommer tillbaks, eller för den delen inte gör det.

Läs mer på www.olajohansson.centerpartiet.net

1 kommentar:

Kjell Jöfelt sa...

Hej Ola

Som du skriver har Hylte har tillkommit Halland under 1970-talet. Även Älvsered flyttades då till Falkenbergs kommun.
Du glömmer att nämna att Lindome vid kummenreformen 1971 flyttades från Halland till Mölndal. Lindome har idag 13.000 invånare. Halland har alltså förlorat fler invånare än vunnit genom omplaceringar av församlingar och kommuner, och hade vid oförandrade gränser sedan länge passerat 300.000 invånare.

Hälsn
Kjell Jöfelt