fredag 2 juli 2010

Expansiv samhällbyggare fick besök

Idag besökte jag och Fredrik Hansson Kungsbacka Åkeri och dess ägare syskonen Eva och Mats Porsgårn. Vi samtalade i två timmar om hur det är att vara företagare i Sverige och Kungsbacka, deras planer för vår kommun, vilka hinder och möjligheter de stött på och hur åkeri och anläggningsbraschen påverkas av konkurrens, regler och politiska beslut.

Kungsbacka Åkeri är delägare i Kungsbacka lastbilscentral LBC som äger mark vid Klovsten, i nära anslutning till den mark där Svevia planerar en hall för innemotorsport o.dyl. Jag har tidigare uttryckt min tveksamhet till Svevias planer. Trycket på Klovsten är stort och bästa markanvändningen enligt mitt sätt att se vore att göra mark för verksamheter och kombinera det med en knutpunkt för kollektivtrafik, samt eventuellt (om det blir nödvändigt) en större anläggning för återvinning. Mäss och idrottsområden har vi i Centerpartiet andra planer för, vilka vi gärna återkommer till. I Kungsbacka Åkeris och Kungsbacka kommuns planer ingår det att ta bort berg och plana ut mark. Detta har man fått miljödomstolens godkännande till, men ändå finns det tveksamheter. Varför då undrar man.

Den här typen av företag kännetecknar Kungsbackas näringsliv. Entreprenörskap, ordning och reda, seriositet, samarbetsvilja och att vara aktiva samhällsbyggare med ett ansvar för kommunens utveckling. Inget gnäll men goda synpunkter på hur vi borde uppmärksamma och stödja Transportutbildningen, hur arbetstidsregler och EU-direktiv slår mot byggarbetsplatser som den i Björkris. Att driva ett stort småföretag i Sverige kan vara tufft. De flesta regler är väl motiverade, men det är förstås enklare att följa dem om man är ett storföretag. Regelförenklingsarbetet är viktigt att fullfölja, således.

Tack Fredrik som riggade träffen och tack Mats, Eva och mamma Märit som bjöd på trevligt samtal och gott kaffe med doppa.

Läs mer på www.olajohansson.centerpartiet.net

Inga kommentarer: