söndag 1 november 2009

Kungsbacka kan lära av Drakenstein


Man gör gärna misstaget och tror att vi inte har något att lära av andra kommuner, särskilt om dessa ligger långt bort och kämpar med att bekämpafattigdom och svåra sociala, ekologiska och ekonomiska problem, som Drakenstein i Sydafrika. Ett citat som jag fick höra under ett av våra möten är att en del besökare från det rika norr brukar säga att "they want to teach the savages something" (att lära "vildarna"). Det är vi som har mycket att lära om hur man planerar för att minska de social orättvisorna och hur man bibehåller det som är bra i allt elände som glädjen och gemenskapen.


Det jag vill berätta här är att Paarl:s reningsverk är mycket modernt och kommer att moderniseras ytterligare för att kunna ta hand om befolkningsökningen i området och från närliggande orter varifrån allt avlopp pumpas, även det från kåkstäderna.

Renigsverket huserar också ett fågelreservat med Ibisstorkar, rödkindade änder och skedstorkar. Lägger med bilder på såväl fåglar som biogasanläggningen.


Ja ni hörde rätt det finns en sådan, snart är väl Kungsbacka ensamma i hela världen om att sakna en sådan. Men skam den som ger sig.

För övrigt borde man genast lokalisera en Återvinningscentral i Särö, vid Däcklagret - Självklart!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är lätt för den oinvigde att föreslå placering vid områden som inte drabbar ens nära och kära. Teknik nämnden förordade placering vid Bolsheden redan 2007. Detta överklagades till Länsstyrelsen som krävde en bättre MKB. Länsstyrelsens beslut överklagades av Miljö- och Hälsa till Miljödomstolen. Miljödomstolen ansåg att det var fel nämnd har har överklagat och skickade tillbaka ärendet utan att pröva sakförhållandena. Teknik nämnden missade att överklaga inom rimlig tid. Två flagranta misstag av kommunens tjänstemän. Som politiker ditsatt för att företräda invånarnas intresse borde kanske ställa frågan: Hur kan sådant ske i Kungsbacka 2010? Två misstag i samma ärende. Det luktar mygel.