onsdag 28 oktober 2009

Cultivating communities

Alla barn är lika, men här i Sydafrika har apartheidystemet tagit bort deras stolthet och värdighet samtidigt med deras verktyg att själva ta sig ur fattigdom och utanförskap.

Glädjen och optimismen finns där och de vill lära. Mbekweni Sweden Empowerment projektet arbetar bland annat med att följa upp och stödja förskolor, ge personalen (många volontärer och få anställda) verktyg att arbeta med naturvetenskapligt och entreprenöriellt lärande. Grundbehoven där är en säker plats att vara under dagen och ett lagat, näringsriktigt mål mat om dagen.

Kungsbacka bygger relationer med kommunen Drakenstein i Västra Kap. Det är viktigt att ett sådant partnerskap är mellan människor och inte mellan de personer och partier som för tillfället råkar vara vid makten. Svenska staten har ansvaret och pengarna för biståndsarbete, men det är bara kommuner som kan stödja varann i att utveckla lokalsamhället.

Det är starka intryck och detta är bara en del av alla de tankar som finns i mitt huvud nu efter snart en vecka i Paarl, Sydafrikas vincentrum. En plats med öar av rikedom i ett hav av fattigdom som går utöver vad som kan begripas.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Ola!
Sååå härligt att höra att ungarna i Drakenstein får möjlighet att lära sig det entreprenöriella förhållningssättet till kunskap och lärande. Synd att inte fler i Kba får det. I Sverige finns de bästa förutsättningarna för entreprenörskap, ett allt större antal unga i Sverige skulle kunna tänka sig företagande som en väg till sysselsättning - MEN Sverige är sämst i EU på att skrida till verket och väldigt få unga gör något av sina idéer då deras självkänsla och självförtroende brister. Varför är det så och vad kan du och (c) göra i Kungsbacka för att bidra till utvecklingen av ett entreprenöriellt förhållningssätt hos i första hand våra unga? Liknöjdheten är vårt största hot...
Igår träffade jag 14 ungdomar i åk 3 på gymnasiet. Om 6 mån. är de studenter. En av 14 hade en idé om vad de skulle göra efter examen.
/Pernilla