söndag 27 september 2009

Förlandasonen Jan, eller jag önskar jag blev 70!

TV-kväll igår, lördag, med "Här är ditt liv". Jan Eliasson bjöd på sig själv och visade vilken skön kille han är, arbetargrabb, fobollspelare och kompis med Kofi. Ryktet går att Jan, eller Kenneth, spenderade sina somrar hos Anna och Nils Nilsson i Kullagården, Förlanda, som sommarbarn. Det nämndes inte i programmet, men hela Förlanda väntade andäktigt på att detta frågetecken skulle rätas ut inför hela landet. Så blev det inte.
Man kan inte annat än förundras över vilken roll denne Jan spelat inom världsdiplomatin och jämförelsen med Raoul Wallenberg är inte överdriven. Calle Bildt, Sverker Åström, Hans Blix, ja det finns fler legendariska nu levande Svenskar. Sedan har vi ju de som inte lever. Anna Lind för att nämna en kvinna i detta manliga sällskap. Diplomati och partipolitik hör inte ihop så jag hoppas det finns uppgifter kvar till den S-märkte Jan, även om regeringen nu är borgerlig.

Sedan blev det Tina Turner på konsert i Holland, med hänförd publik. Hon har aldrig kunnat dansa och rör sig som Farmor Anka på scen, men det har i varje fall inte blivit sämre med åren. Vilken kropp, vilken röst, vilket hår, vilken hud och vilken magi. Vilka låtar (fast det var ju maken Ike som skrev dem och han hade ju för vana att misshandla Tina efter behag, så det glömmer vi).

Dessa båda upgavs vara nästan 70 år gamla och ändå så unga och spänstiga. Helt otroligt! Är det ett åldertecken hos en själv att man börjat imponeras av sånt? Hoppas i varje fall man är i närheten av dessa människors fysik och kapacitet om 20 år.

Mediafenomenet Anna Anka, tidningsankan som liknar sin namne Kajsa, visade sig ha alldeles vanlig syn på kvinnliga och manliga relationer, när de extrema utalandena modererades i Svt. Klart man kan tycka så när man inte själv behöver vara den som snyter barnen eller torkar toalettringen. Bra jobbat TV3, men det betyder inte att jag tänker SE på dem för det.

Inga kommentarer: