torsdag 27 augusti 2009

Dagmammorna kan förbättra sin arbetssituation och tjäna bättre

Idag har Förskola & Grundskola presenterat de åtgärder som måste vidtas för att få en budget i balans när Kungsbackas skatteintäkter minskar med 190 miljoner. FG som är kommunens i särklass största verksamhet drabbas hårdast med de i kronor största bantningarna av budget. Procentuellt är de mindre verksamheterna mer utsatta. Svåra beslut ändå och en tuff dag såväl för personal, ledning, politiker och föräldrar till barn i verksamheten.

Att familjedaghem i kommunal regi upphör betyder inte som det står på Kungsbacka kommuns hemsida att "Dagmammorna tas bort". Att verksamheten upphör i kommunal regi beror bland annat på att fackförbundet kommunal fått igenom ett avtal som reglerar deras arbetstid till 40 timmar i veckan, vilket fördyrar en verksamhet som tidigare, jämfört med förskoleverksamheten varit bra och kostnadseffektiv. Nu måste flera dagbarnvårdare dela på en barngrupp för att få timmarna att räcka till. Det har funnits ett önskemål från dagbarnvårdarnas sida att ta in barn från "egen kö" och ha egna barn som räknas i verksamheten. Det har de inte kunnat göra när de varit "kommunala". Att kunna välja dagbarnvårdare istället för förskola är en fråga om frihet för föräldrar att välja det som är bäst för barnet och det måste värnas.

Alliansen har gjort det möjligt för dagbarnvårdare att starta privat verksamhet och få ersättning från kommunen. "Annan pedagogisk verksamhet" kallas det och finansieras genom Barnomsorgspengen som införts från 2009. Inför valet motionerade Centerpartiet i Kungsbacka om den så kallade "Hedemoramodellen", där privata dagmammor gavs möjlighet till ungefär samma som de nu fått genom Barnomsorgspengen. Motionen bifölls 2008. Kungsbacka var tidigt ute, tack vare Centerpartiet och Kungsbackaalliansen. Förskola & Grundskola får redan nu många förfrågningar från personer som vill starta privat Dagbarnvårdarverksamhet med hjälp av Barnomsorgspengen. Fler kommer det att bli nu när verksamheten övergår från kommunal till enskild regi.
Fel av Kungsbacka kommuns hemsida idag: Dagmammorna tas inte bort! De startar eget och därmed ökar valfriheten för föräldrarna.

9 kommentarer:

JennyM sa...

Helt felaktigt! Det blir oerhört svårt för dagmammorna att i privat regi hitta kunder/klienter för att trygga sin egen försörjning. Hur ska de marknadsföra sig? Hur ska de fylla upp platserna? Min dagmamma har idag två femåringar, en fyraåring och mina två barn: 3 resp 2 år gamla. Snart försvinner femåringarna till föreskoleklass och hon kommer inte att gå runt ekonomiskt på att bara vara dagmamma till de tre kvarvarande barnen. Hur ska hon våga chansa på att det ska gå runt när hon inte har någon som helst erfarenhet av att marknadsföra sig/ragga kunder? Hon är en fantastisk dagmamma, bättre än alla förskollärare och barnskötare som jag träffat, men bara för det behöver hon inte vara en god egenföretagare! Hennes val är inte att bli privat. Vårt val är inte att hon ska bli privat dagmamma. Vems valfrihet talar du om? Kommunen stöttar inte valfrihet genom att lägga ned den kommunala dagbarnvårdarverksamheten! Det är löjeväckande att påstå något sådant!

Eva Johansson sa...

Ta reda på vad vad du pratar om istället för att låta grodorna hoppa ur munnen!!

Jag är egen företagare och eftersom du inte vet något om hur det är att vara företagare så kan jag upplysa dig om att det minsann inte är en dans på rosor som den outbildade massan tycks tro.

För att få en marknadsmässig lön så så behöver du dra in mellan 40.0000- 46.000:- per månad vilket de allra flesta småföretagare INTE gör och detta är fakta!

Därtill skall du marknadsföra dina tjänster och jobba aktivt på att sälja samt sköta bokföring och den enorma mängd av extra administration som staten kräver av dig som företagare.

Vem är du att påstå att dagmammorna startar eget när du inte har den minsta aning om hur det fungerar??!!!
MIn dagmamma har i allafall inga planer på det men du kanske missade att fråga henne????

Man blir ju helt matt när man läser så okunniga inlägg!!!

Anonym sa...

Man förstår ju att eftersom dagmammorna måste ansöka om pengar varje år till verksamheten så kommer de att blir nekade. Det står tom i informationen vi fått hem. "Så länge det inte drabbar kommunal verksamhet" Men det låter ju fint av er att erbjuda att starta eget. Nästa år blir det inga bidrag till dem. Smart uttänkt.

MattiasvF sa...

Dels verkar du ha en ytterst skev slutledningsförmåga och dels en skev bild av hur det är att vara egen företagare. När du påstår "att kunna välja dagbarnvårdare istället för förskola är en fråga om frihet för föräldrar att välja det som är bäst för barnet och det måste värnas" undrar man ju hur du får ihop det med beslutet att lägga ner verksamheter. Detta leder ju till att friheten att välja MINSKAR eftersom alternativen blir FÄRRE. Om, mot förmodan, alla dagbarnvårdare skulle starta eget skulle valfriheten vara samma som tidigare, inte större. Om du menar att det är en fråga om frihet att kunna välja dagbarnvårdare istället för förskola hade det väl varit bättre att låta möjligheten finnas kvar?

När det sedan gäller eget företagande är det, precis som tidigare kommenterats, ingen dans på rosor utan ett hårt slit där mycket tid och kraft får läggas på annat än kärnverksamheten (t ex marknadsföring, redovisning, administration, kontakter med myndigheter, etc). Att ni dessutom tvingar ut dagmammorna till detta alternativ är horribelt, snacka om valfrihet! Tidigare har man haft möjlighet att själv välja om verksamheten ska bedrivas i kommunal regi eller privat, nu väljer ni åt dagmammorna. Med andra ord är det mindre frihet för alla inblandade, men ni drar ju ner på kostnaderna i kommunen och lägger dem på a-kassorna istället nu när det med största sannolikhet blir fler arbetslösa dagbarnvårdare. Skäms!

Anonym sa...

Jag tycker alla dagis borde läggas ner. Barnen har mycket bättre hos dagmamma. De åker till stranden, går i skogen, går till marknaden. Åker till vänner med bondgård.
När jag går förbi de stackars dagisbarnen ser de ut som små apor på ett zoo. Instängda innanför ett staket. Det är mycket billigare med dagmammor. De handlar själva, lagar mat själva, städar själva, renoverar själva, köper sand till sandlådan själva. Inga tunga varutransporter kör runt med mat etc. Ner med dagisen!

Anonym sa...

Anslut er!!

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=136768208736

Kristian sa...

Hur kan du få ihop att Larry Söder ska tjäna 25 miljoner på att dra in dagmammorna samtidigt som du säger att de kan bli bättre avlönade som privata. Ingen av er kan sänka kostnaderna, det ni håller på med är att flytta runt pengarna.

Ola Johansson sa...

Eget företag har jag haft. Dock inget jag levt på så det stämmer att jag saknar egen erfarenhet av företagande. Men det är inget skäl att idiotförklara mig, eller för den delen alla de som trots att det är mycket arbete och dålig lönsamhet, driver egna företag och som inte skulle kunna tänka sig att göra något annat. Alla de som redan idag driver eller planerar att driva personal- eller fööräldrakooperativ, enskild Dagbarnvårdarverskamhet, privata förskolor (vi har ett antal), är de också okunniga? Glöm inte att många, redan nu planerar att starta.

Eva Johansson sa...

Jag talar inte om de som FRIVILLIGT väljer att starta eget. det är en helt annan femma!!