måndag 3 augusti 2009

Låg nivå i Sociala Medier

En regnig sommar som denna har det spenderats allt för mycket tid vid datorn. Jag har blivit en flitig användare av ”Facebook” som mest används för privat bruk till att hålla kontakt med vänner, när och fjärran. ”Twitter” är en annan företeelse som jag stiftat hastig bekantskap med. Där uppmanas man att med endast 140 tecken (inkl mellanslag) svara på frågan; ”What are you doing (Vad gör du)”? Det är en starkt begränsande faktor om man vill föra en saklig och allsidigt belysande debatt i någon komplicerad fråga som exempelvis färdtjänsten. Jag brukar därför föredra insändarsidan, alternativt att skriva något på min blogg (www.olajohansson.blogspot.com), eller publicera programförklaringar och nyheter på vår hemsida (www.centerpartiet.se/kungsbacka). Twitter ser jag mer som ett sätt att förmedla känslor, intryck, eller tipsa om något av ovanstående.

Fram till denna dag har så mycket som 85 inlägg publicerats på Twitter av undertecknad. De har kunnat läsas av så litet som 11 sk ”följare”. En av dem är Stephan Philipsson, som själv under partibeteckningen Kungsbackaborna periodvis varit en flitig ”twittrare”. Inte förvånande eftersom Stephan i olika sammanhang gärna framhåller att han i sitt dagliga värv, sysslar med just SM (Sociala Medier) och även propagerar för att man skall använda det för att sprida politiska budskap.

Att han känner sig nödgad att använda tidningarnas insändarsida för att redogöra för ett par av mina korta inlägg är väl att underkänna betydelsen av mediet som sådant. Lite förvånande är att tidningarna på insändarspalt tillåter en så oförbehållen reklam för ett annat media än deras eget. Han väljer ut ett inlägg där jag lite skämtsamt gör en annan tolkning av vad begreppet SM kan betyda och ett annat där jag drar slutsatser av den intervju som gjordes i KP med företrädare för Sverigedemokraterna, där de menar att partiet Kungsbackaborna lagt beslag på deras potentiella väljare. Detta är den enda kommentaren jag kan ge till hans påhopp om att jag skulle hålla ”låg nivå i debatten”. Vad det har med den komplicerade frågan om färdtjänsten att göra förstår jag inte. Snacka om att blanda ihop korten! Men jag är såklart tacksam för att nu även min ”twitter” genom S.P. blivit introducerad via media. Likadant var det med bloggen, som jag ju kunnat konstatera mestadels uppmärksammas positivt av krönikörer och journalister i lokalpressen.

När det gäller Philipsson egna twittranden finns det två genomgående teman. Det ena går ut på att propagera för SM. Det andra är att på olika sätt misstänkliggöra offentlig verksamhet i allmänhet och Kungsbacka i synnerhet. Någon antydan till egna förslag och idéer lyser ännu med sin frånvaro i Kb:s inlägg. Därför är de svåra att bemöta i debatt, något jag ändå försöker göra via de sociala medierna och det är väl detta som retar upp honom så pass att han måste vända sig till insändarsidan för att nå ut.

Jag förebehåller mig även fortsättningsvis rätten till att kritisera Kb för deras sätt att agera missnöjesparti och även till att uttrycka min tveksamhet till deras överdrivna tro på ”twitter” och andra Sociala Medier som ett medel att sprida ett innehållslöst budskap.

3 kommentarer:

Kapten Kalas sa...

Twitter är inte ett medie som är skapat för att föra en "saklig och allsidigt belysande debatt". Men om farbror har svårt att uttrycka sig på 140 tecken så kan han ju alltid länka till sin blogg i sina twitterinlägg för en djupare analys.

Du får ursäkta mitt ordval men att ha svårigheter för sociala medier är som när folk i mailandets begynnelse kritiserade e-mailen.

Det kanske skulle underlätta om man ser twitterkommentarerna som tidningarnas löpsedlar eller rubriker som används för att skapa ett intresse för ett längre blogginlägg. Om det skulle visa sig att länkarna som du vill länka till är för långa skulle jag vilja rekommendera den här sidan för att korta ner dom lite.

Anonym sa...

Jag har inte följt ordväxlingen mellan dig och Philipsson. Dock har jag i ett par andra offentliga sammanhang noterat att du har vissa problem att hålla dig till sak och fakta. Det kan ibland kännas som att det saknas eftertanke och analys. Något att jobba på?

Ola Johansson sa...

Ja, som inlägg ett "Kapten Kalas" säger så länkas ofta bloggen från min twitter. Så farbror jag är så är ja inte helt "nollad". E-mail har jag använt sedan 1983, då memo användes som stordatorbaserat meddelandesystem på Volvo. Till anonym vill jag säga att jag enbart tar till mig kritik, konstruktiv, negativ, eller positiv från sådana rakryggade personer som vågar stå för den.