tisdag 7 april 2009

Välkommet statsbidrag men.....

Välkommet med mera pengar till kommunerna från staten. Jag tror att det finns en förväntan från kamraterna i regeringen att dessa skulle välkomnas som en räddning för de av oss (landets kommuner) som har att hantera sjunkande skatteintäkter och måste anpassa sig till det. Visst är det välkommet! 38,5 Miljoner är ofattbart mycket pengar, men ändå inte mer än drygt 1 % av kommunens totala kostnadsmassa. Det ska jämföras med den anpassning som görs av den med bortemot 4 % mot de skatteprognoser vi känner till idag. Bra, men det skulle behövas mera för att klara oförändrad kvalité under rådande omständigheter. Kanske kommer det mera pengar senare. Det är i alla fall bra att vi kan använda dem som buffert inför nästa skatteprognos den 23 maj. Det återstår ännu en månad tills dess budgetförslaget ska antas och omsättas i nämndsbudgetar. Först då vet vi exakt vilka konsekvenserna blir.

1 kommentar:

INput sa...

Jovisst är det bra med extra pengar till kommunen, men ditt "men" är viktigt - "men" det kunde blivit betydligt mer om man inte hade genomfört sista steget i jobbavdraget - 15 miljarder mer!
Dessutom hade skatteorättvisan mellan arbetstagare och de arbetstagare som nu får ut sina tidigare intjänade pengar (läs pensionärer) blivit en gnutta mindre...!