Först dagens begivenhet: Mötet med de påhittiga och vakna tjejerna i klassen SMHÄ3 på Elof Lindälvs gymnasium. Dom och deras lärare Annika hade bjudut dit mig för att prata praktisk miljöpolitik och lite om valet den 7 juni till Europaparlamentet. Fick många knepiga frågor att utgå ifrån när jag beskrev hur det går till med politiken i praktiken. Att man inte alltid får som man vill, utan att man måste komprommissa för att få en majoritet. Att man ska tänka sig noga för innan man röstar så man väljer ett parti som man verkligen tror skulle kunna klara av att ha makten om dom fick den. Energifrågan fick väl lite "Kurt Olsson-stuk", men jag hoppas någon fattade skillnaden på fossil- och biobränslen och varför man ska skilja på elenergi och annan energi. Att den bästa energin är den som aldrig behöver gå åt och därför inte behöver produceras. Kändes verkligen som mitt "rätta element" med klassamtal. Hoppas det går att komma tillbaks till dom igen.
I förrgår mötte vi de fem mest engagerade av Kullaviksborna när vi i C redovisade läget vad gällde idrottsplats, bollplan och fritidsgårdar. Vårt engagemang i Kullavik har inte varit förgäves. Nu börjar idrottsplatsfrågan röra sig och vi går närmare ett beslut att förverkliga den. Nästa tisdag möts kommunledningen och Fritids presidium för att diskutera frågan i samråd. Vad vill dom. Vad vill övriga partier? Centerpartiet har fått mycket positivt i Kullavik och nu räknar vi med att ha etablerat oss för framtiden. Hoppas några av de fem vill engagera sig som politiker och vara med i vår politikerskola som startar den 22 september med mig som ledare.
Översiktsplanen för vindkraft diskuteras nu mellan partierna. Hur ska kartan ritas och vad får Råö att säga till om? Har det någon som helst betydelse vad vi bestämmer i Kungsbacka, när Riksdagen förväntas anta en lag som gör att stora anläggningar inte skall prövas enligt plan- och bygglagen, utan enbart med Miljöbalken? Råö beskrivs som ett riksintresse. I lagens mening är det inte det.
Det går att springa fortare nu när man får lite fler kilometer i benen. Visst märks det att man är tio år äldre, men suget att springa finns ännu kvar. Om två veckor drygt är det Göteborgsvarvet (21 km), på lördag Pulsens vårlopp (11 km) och i lördags Kungsbackloppet (6 km). Trappar upp distansen, tempot och frekvensen successivt. Hoppas bara knät håller!!! Likadant är det i politken.
Sakta närmar vi oss ett viktigt val. Det till Europaparlamentet. Det är kanske viktigare än någonsin, nu när klimathotet och den ekonomiska krisen drabbar oss att vi engagerar oss kring vilka krafter som skall styra Europa. KungsbackaNytt väljer att lyfta fram Piratpartiet. Hur ansvarsfullt är det? Förutsätter att seriösa partiers kandidater får motsvarande exponering i de nummer som återstår fram till valdagen av den tidningen. Som sagt! Det är viktigt att fundera igenom vem man röstar på, så man väljer ett parti och en kandidat som man tror är kapabel att ta ansvar för besluten som fattas, som kan bidra till att skapa majoriteter, som kan fatta svåra men viktiga beslut. Dit hör vare sig enfrågepartier eller populisitka och främlingsfientliga partier, liksom sådana som går till val på frågan om utträde.
I morgon valborgsmässoafton tar jag cykeln till jobbet, med bromsvajrarna påhakade.
1 kommentar:
Jag läste precis i DN, som toppar sin nättidning med en artikel om Piratpartiets EU-kandidat, att Piratpartiet just nu har 5,1 procent av väljarsympatierna i den första mätningen inför EU-valet. I åldersgruppen 18–29 år är Piratpartiet det näst största partiet.
KungsbackaNytt kommer att skriva mer om EU-valet. Men jag tycker att det är fel att säga att vi inte är ansvarsfulla när vi skriver om ett parti som så många människor kan tänka sig att rösta på. Efter Pirate Bay-domen, diskussionerna om FRA och Ipred-lagen känns det helt klart relevant att skriva om ett parti som specialiserat sig på de här frågorna. Att de inte har ett heltäckande partiprogram framgår tydligt i artikeln.
Jag tror också att även artiklar som inte just handlar om de etablerade partierna kan väcka intresse för EU-valet och på så sätt gagna alla partier.
Den senaste tiden har jag fått höra från flera håll om problemen med att få unga att engagera sig politiskt. Om det finns ett parti som så många yngre människor tilltalas av så ska väl en tidning även belysa deras frågor.
För det viktiga är väl ändå att människor engagerar sig och röstar överhuvudtaget?
/Lisa Henricson, KungsbackaNytt
Skicka en kommentar