lördag 18 april 2009

Politikerskolan

Det är ett och ett halvt år kvar till valdagen och hög tid för partierna att fundera över hur politiken skall paketeras och erbjudas väljarna. Som ett smörgåsbord, en treätters middag, gryta eller gratäng?
Också hög tid att se över tillgången på kandidater till listor och nämndsuppdrag. Självklart är målet att besätta fler positioner än förut och då behövs det oftast påfyllning i leden. Framförallt gäller det att vara representativ och ha kandidater som motsvarar målgruppen för kampanjarbetet. Unga, gamla, kvinnor, män, svenskar, invandrare, företagare, arbetare, Onsalabor, Frillesåsingar, Annebergsbor, Kullaviksbor och Fjäråsbor. Alla ska vara med och helst i proportion till folkmängd. När det gäller personer med invandrarbakgrund så är Centerpartiet väl representerade på många håll i landet. Dock inte här, av naturliga skäl. Kungsbacka är inte mångkulturellt, åtminstone inte i den bemärkelsen.
I somras och höstas höll Centerpartiet möten i Kullavik. Dessa var välbesökta och många deltagare klagade över att den kommundelen, med så många innevånare, var så illa representerade i kommunen. Jag är inte säker på att det är så egentligen. Fast av tradition har Centerpartiet inte så många medlemmar här. Det gäller de flesta tätorterna i vår kommun. Däremot har vi många medlemmar på landsbygden och en i övrigt "urstark" organisation, som om den användes på rätt ställe skulle kunna åstadkomma stor påverkan.

Nu vill vi bjuda in alla Er som skulle vilja engagera er mer i samhällsfrågorna till en politikerskola i höst.

Inget krav på att bli poltiker och vill man kandidera för annat parti efteråt är det OK för oss. Det viktigaste är att fler engageras i samhällsarbetet och att man när man erbjuds sitt första politiska uppdrag har läst på kartan, är väl förberedd på vad som krävs och att det finns en politisk kompass att följa.
Ålder och erfarenhet är viktigt. För politikens och demokratins överlevnad är det dock avgörande att också ge utrymme för de som verkat länge i det tysta och som har mer att tillföra att få pröva de tyngsta uppdragen, innan de tröttnar och ger upp. Själv har jag varit politiskt aktiv i Centerpartiet sedan 1977, med uppdrag på läns- och riksplan, i parti och ungdomsförbund. Suttit i Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen från och till sedan 1994, i Förskole- och Grundskolenämnden och dessförinnan (från -82) i en av landstingets nämnder. Hela tiden med en "civil karriär" löpande parallellt och med uppväxande barn, fru och villa. Om det inte hade blivit heltidspolitik för min del före 50-årsdagen (nästa år), kunde konsultbranschen säkert gett möjligheter till fortsatt utveckling där (dock inte nu, eftersom fordonsbranschen tycks ha annat att fundera över än att erbjuda konsulter arbete). Visst ger politikerlivet mig många sömnlösa nätter, men inte tillnärmelsevis lika många som det ordinarie arbetet gjorde, när det var som intensivast att vara chef och säljansvarig för 40-talet personer. För minnesgoda bloggläsare är det bara att notera datumet när detta skrevs och påminna mig om tio år, att det kan finnas fler personer (redan gråhåriga) som väntat i 30 år på tillfället att pröva sina vingar, som borde beredas plats i hetluften. Om vårt parti då inte ökat sitt inflytande i Kungsbackapolitiken är det ett misslyckande.

Inga kommentarer: