Har just lyssnat på den förträfflige Anders Borg. Han som tillsammans med Maud Olofsson personifierar det starka och växande förtroendet för Alliansen, trots kristiderna. Ingen Socialdemokrat kan mäta sig med dem! Samtidigt summerar vi i Kungsbacka hur den internationella lågkonjunkturen påverkar och kommer att påverka oss. Borg (Anders) varnar för att om inte statsfinanserna är fortsatt starka väntar kraftiga neddragningar av den offentliga sektorn, framförallt i kommuner och landsting. Tyvärr ser vi detta hända redan nu och här. Både i det förslag som presenteras nästa tisdag om 2010 och 2011 och i vad vi vet om 2009. Skatteintäkterna minskar med -90 milj i år, -177 milj 2010 och 230 milj 2011. Myten om det ”rika Kungsbacka” odlas alltjämt på insändarspalter och i kommentarer. Visst har vi det väl förspänt med befolkningstillväxt, låg arbetslöshet, höga inkomster och utbildningsnivå. Det gäller dock inte alla. Många har det svårt och behöver den grundtrygghet som måste värnas. Att det skulle betyda att vi har större möjligheter än andra kommuner att satsa på vad det vara månde är, och har under många år varit en myt. Klart det är besvärande när Kungsbacka år efter år gör stora överskott och som det verkar blir det så även i år. Bokslut är inte samma sak som budget och alla kommuner måste ha en budget i balans säger lagen. Tur är väl det…
Hur var det då med myten? Ja, vid ett tillfälle fick Kungsbacka höja skatten med 70 öre för att bibehålla kvalitén. Idag kan vi inte använda det instrumentet eftersom vi har bland de högsta skattesatserna i vårt närområde. Varje skattekrona drabbar lika. Den som har liten inkomst får mindre kvar i plånboken efter kommunalskatt än den som har hög. En annan gång såldes kommunens Energibolag och några fastigheter för att tillfälligt rädda ekonomin. Förra året och i år ökar kostnaderna mer än intäkterna. Ändå förväntar man sig mer satsningar i det ”rika Kungsbacka”. Dags att avliva den myten. Vad vi borde gjort redan förra året var kanske att sänka skatten, något som Centerpartiet framförde i budgetförhandlingen utan att få gehör för, i syfte att skapa den nödvändiga återhållsamheten som vi hade haft stor nytta av idag. Nu blir det ett plötsligt uppvaknande ungefär som när man håller på att köra av vägen och väcks av att kantlinjerna börjar brumma, med påföljande tvärnit för att undkomma dikeskörning.
Åter till Borg (Anders). Rätt av staten att hålla hårt i bankboken ett tag till, till dess vi vet hur lång och hur djup krisen blir. Pengarna måste användas till att stödja sådant som ger en hållbar utveckling. Att försöka behålla kvalité och personal i kommuner och landsting kan vara EN sådan sak. Först måste vi bestämma vilken nivå vi långsiktigt ska ligga på med våra utgifter för det gemensamma. Där är vi inte ännu. Kungsbackas utveckling de senaste åren har gått i motsatt riktning.
Därför är det hög tid att avliva myten om det "rika Kungsbacka" och det bör göras så smärtfritt som möjligt
2 kommentarer:
Att avliva myten om det "rika Kungsbacka" är kanske inte så lätt.Allt är ju relativt.
Ser man till antalet miljonärer så hamnar Kungsbacka på 13:e plats enligt Statistisk årsbok 2008.
Så om alla miljoner beskattas som det är tänkt, så finns det nog fog för att Kungsbacka åtminstone tillhör de bättre lottade bland landets 290 kommuner.Åtminstone en gnutta bättre än Jokkmokk, som ligger sist.
Tack för dina kommentarer! Ja det är en sanning med modifikation. Man får hoppas att staten har någon nytta av alla miljonärer. Kommunen får inte del av deras pengar utan att skinna låginkomsstagarna på motsvarande summa. Därför är inte höjd skatt ett alternativ. Förhoppningsvis medför det ett bättre socioekonomiskt utgångsläge som gör att vi når goda resultat i skolan till en jämförelsevis låg konstnad.
Skicka en kommentar