fredag 17 april 2015

Arlanda - Bromma och politikföraktet

Regeringen höjer skatterna på ungas jobb, minskar till ROT-avdragen och gör flera satsningar som i själva verket handlar om nedskärningar. Uppmärksamheten kring Miljöpartiet och Socialdemokraternas politiska misslyckanden överskuggas av uppmärksamhet kring hur de (och troligen även tidigare regeringsmedlemmar) använt sig av regeringsplan för korta resor och hämtningar på Bromma på vägen mellan Arlanda och andra destinationer, exempelvis Bryssel.

Visst går det att dra paralleller med dubblemoralliska handlingar som att måla båten med giftig bottenfärg och det är inte är konsekvent att samtidigt som man kritiserar flygets utsläpp av växthusgaser bidra till flera extra ton CO2 genom onödiga starter och landningar. 

Man skulle kunna se det positivt genom att tänka att Fridolin och de andra ministrarna på så sätt kan skaffa sig en bättre överblick över hela landets behov. Jag menar, däruppe i luftrummet mellan Arlanda och Bromma kan man ju vid klart väder skönja delar av den landsbygd som riskerar utarmning med deras politiska förslag. Nu blev det ju inget med raketkunskaperna att införa vägslitageavgifter (kilometerskatt eller skatt på avstånd) från Stefan Löfvens sida. GPS-en kan ju användas även utanför tullarna och i en omloppsbana runt jorden kan ju kunskaperna om landet bättras på ytterligare lite grand, precis som utblicken mot världen om de är välkomna att släppas ner i exempelvis Saudiarabien eller Israel.

Skämt åsido. Jag tror inte politiken och tilltron till den ökar genom att vi häcklar regeringen för deras flygresor. Det är att sila mygg medan kamelerna rusar genom vargstängslet. Jag är ganska övertygad om att det finns logiska och enkla förklaringar till att de inte ifrågasätter eller reflekterar över att försvarsmakten som äger och driftar regeringsplanen lägger upp rutter som innebär flygningar på mindre än fem mil. 

Politik kan kritiseras, men man bör passa sig för att som politiker kritisera andra politiker, då det i förlängningen skvätter över på politiken och det vi minst av allt behöver nu är mer politikerförakt. Det slår bara tillbaks på oss själva och den seriösa debatt och beslut vi ägnar långa arbetsdagar åt. Sådant gynnar bara ickedemokratiska krafter och missnöjespartier som lyckats med konststycket vara oberörda av avslöjanden om personstrider, skandaler och verbala övergrepp mot etniska grupper, religioner och sexuella preferenser.

Ola Johansson
Centerpartiet

Inga kommentarer: