lördag 13 december 2014

Stängd dörr för gårdsförsäljning är oacceptabelt

De Rödgröna regeringen har meddelat att resultaten av de utredningar om gårdsförsäljning som gjordes under Alliansregeringens tid vid makten kastas i soptunnan och att dörren till gårdsförsäljning verkar stängas om de rödgröna får sitta kvar.

Den rödgröna regeringen lägger en våt filt över en växande näring som har potential att vara en pusselbit i den Halländska landsbygdens utveckling.

I en debattartikel på Aftonbladet; (http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article20011289.ab) motiverar den socialdemokratiska folkhälsoministern Gabriel Wikström beslutet med att folkhälsan är hotad om gårdsförsäljning skulle tillåtas, men den oron är obefogad.

Med rätt modell för gårdsförsäljning kan vi kombinera Systembolagets monopol med gårdsförsäljning. Det är därför Centerpartiet har motionerat om att ha ett antal försökslän under en tidsbegränsad period, så vi hittar en bra lösning.

Halland har många mikrobryggerier och äppelmusterier. Vi är ett matlän med många framgångsrika och kompetenta producenter från Onsala i norr till Knäred i söder, vars framtid blir lite mörkare när dörren till gårdsförsäljning som Centerpartiet ställt på glänt stängs igen.

Den rödgröna regeringen verkar tyvärr inte vara intresserad av att hitta lösningar som kan utveckla landsbygden utan visar återigen att fokus ligger i Stockholm. Landets svaga regering använder den lilla tid den har kvar vid makten till att försvaga landsbygden. Det är djupt beklagligt!

Ola Johansson, Centerpartiet

PS. detta är en bearbetning av en text som Kristina Yngwe, C-ledamot från Skåne skickat ut och som även jag skickat till Hallandsmedia.
Länkar till den här sylvassa bloggen som lyfter fram Finland som exempel på där gårdsförsäljning är lyckosamt och visst kan kombineras med EU-undantaget. En ganska skarp bild av den svenska alkoholpolitiska dubbelmoralen får vi också. http://ohmansmatovin.com/2014/12/13/en-lektion-i-dubbelmoral/

Inga kommentarer: