onsdag 16 juli 2014

Tre dagars mångkultur


Är det någon gång man ska se till att vara hemma så är det de dagar då världens största ungdomsturnering i fotboll Gothia Cup pågår. Vår kommun som ligger i utkanten, både av Göteborg (metropolen norrut) och Halland blir då centrum och ett mål för många. Allra mest förvånade tyckte jag faktiskt det var att se Radio Hallands sändningsbuss stå parkerad, med liveartister på gräsmattan jämte och med ditektsändande reportrar som går runt bland besökarna med sändningsutrustningen i plastpulkan på ryggen. Vår P4-station som endast motvilligt låter sig pejlas in sände alltså hela dagen från Inlag i Kungsbacka.Det råder en speciell stämning bland spelare, ledare och familjer. Många ägnar en vecka av sin sommarsemester åt att följa telningarna på vägen mot slutspel (från fredag någon annan stans än i Kngsbacka), eller i motgång (fyrsiffriga förluster) i möten med lag som Hamlet från England, eller som Åsa IF 11-åringar mot Dallas Texans (som av namnet att döma borde komma från just Dallas, Texas) få 6-0 i baken.

Det här är också dagarna då vi ser och hör människor av olika hudfärg, språk och kulturer på Kungsbackas gator i vänskapligt umgänge. Fotbollen förenar verkligen och det är rörande att se spelare omfamna varann efter kollisioner och skador.


Under mina promenader runt de tio planerna följer jag inte så noga resultataten, jag bara känner av stämningarna och tänker på vad det betyder att så tidigt i livet uppleva hur stor världen är, hur olika förutsättningar vi har, men också hur lika vi är, den mänskliga rasen.

Var det här politik? Nej!...eller jo, kanske.

Ola Johansson
Centerpartiet

PS
Det är också nu man minns vilka diskussioner vi hade i kommunen kring hur man skulle förhålla sig till Gothia Cup, den mäktiga och väloljade organsiationen (inom BK Häcken) som är så duktiga på att ställa krav på den kommunala verksamheten, fritid (planerna och deras skötsel), service (måltider, städ och lokaler), samt skolan (som numera beredvilligt öppnar sina dörrar för att logera lagen) och slutligen turism (som borde räkna med ett litet uppsving). Det var tuffa diskussioner ett par år, men nu verkar dörrarna stå öppna. Kungsbacka är ännu idag en av de spelplatser som många av lagen gärna kommer tillbaka till år efter år.


Inga kommentarer: