lördag 18 augusti 2012

Det hade inte hjälpt att behålla Lugnet

Den 30 Juli började affären med Tillväxtverket att utvecklas till en förtroendefråga för Generaldirektören, sedan det uppdagats att verket haft en vidlyftig representation och när försvaret för detta beteende inte höll, fann den ytterst ansvariga politikern, Annie Lööf, för gott att be henne tacka för sig i den rollen. Efter det kom det en debatt kring det faktum att personen i fråga kunde sätta sig på en annan statlig stol med bibehållen lön och med mindre ansvar. Även här utmärker sig Centerpartiet bland de som ifrågasätter det rimliga, inte minst genom gruppledaren, Anders W Jonsson.

Detta blev för mycket för kvällspressen. Genast skulle de söka efter något som kunde få den ansvariga ministern Annie Lööf att dras med i skandalerna. Det hade varit för bra med en sådan framgång för Centerpartiet och dess ledare, som är ung, framgångsrik, nyvald och dessutom kvinna. Fyra poäng av fem möjliga om man vill starta ett drev som skulle kunna leda till ett fall. Den femte poängen saknades och det är den viktigaste, man hade inte sanningen på sin sida. Man kan läsa om detta i Aftonbladet förstås, på Näringsdepartementets och Centerpartiets hemsidor.

Häxprocess som ledde nästa hela vägen till bålet

Detta stoppade emellertid inte kvällstidningarna, under devisen "försöka duger" och "ingen rök utan eld" så drog man igång en häxprocess som för Centerpartiets del nådde nästan ända fram till bålet. Sent om sider insåg partiets strateger och Näringsdepartementets politiska stab allvaret och har så som det ser ut nu, fått hejd på utvecklingen. Från vår horisont med tillgång till Göteborgspostens återhållsamma men korrekta rapportering och Hallandstidningarnas ointresse för den här typen av lågvattenmärkesjournalistik, insåg vi (ute i landet) troligtvis inte hur illa det kunnat sluta.

I onsdags gjorde jag tillsammans med kommunrådet i Halmstad Jenny Axelsson ett mycket uppmärksammat besök hos två mjölkbönder utanför Halmstad, dit bland annat TV4:s lokalnyheter kommit. När alla intervjuer framför kameran var avklarade med mig och bröderna Kenth och Jan på Jöns-Olofs gård, kom ett samtal till reportern. Hon skulle ställa ytterligare en fråga till mig. Har jag förtroende för Annie Lööf? Sedan följde ett antal följdfrågor, som alla gav samma svar: - Ja, jag har det och det är ett absolut och 100%-igt stöd som också gäller hela Centerpartiet i Halland. Och nej, det är ingen annan av de tidigare aktuella partiledarkandidaterna som jag idag skulle föredra. Tror ni denna intervju kom i sändning? Nej! Det är lika ointressant som det faktum att samtliga övriga C-distrikt i landet står bakom Annie och även efter det som påstods ha skett.

Den tolfte spelaren, Centerpartiet

Således lyckades inte uppsåtet att få igång ett drev som skulle leda till att Annie Lööf blåste bort från partiledarposten. Det föll på den sista poängen, sanningen och det slogs tillbaka av det som i fotboll brukar kallas för den tolfte spelaren. Publiken, de som står runt planen och stödjer sina spelare, Centerrörelsen. Tack för det! Nu är stor skada skedd och det blir en tung resa, säkert kantad av många tuffa motgångar även framöver. Vi ska påminna om vad det var som startade allt det här, nämligen att Annie visat prov på ett handlingskraftigt ledarskap. Det hade knappast hjälpt att behålla Lugnet och inte göra någonting.

Ett erkännande och en utsträckt hand

Nu läser vi i Dagens Nyheter att statsministern Fredrik Reinfeldt vill att Alliansen samlas hemma hos Annie Lööf i Maramö, för att planera för Alliansens framtid och utveckling mot valet 2014. Där fick de svar på tal som talat om detta förslag från Almedalsveckan, som ett av Annie Lööfs misslyckanden. Reinfeldts besked idag kommer som en välkommen hjälpande hand, förstås, men det visar också på att även han tycker det är viktigt för Alliansen och de fyra partierna att vara tydlig och på ledares vis, peka (med hela handen) på den nödvändiga utvecklingen av samarbetet.

Inom kort kommer budgeten att presenteras och jag hoppas vi får utdelning på de prioriteringar vi drivit från Centerpartiets sida. Nämligen, exempelvis satsningar på fler utbildningsplatser inom Yrkesutbildningen. Jag skrev om det i Kungsbackaposten för ett par veckor sedan med Stellan Petré. Satsningar på infrastruktur och bättre underhåll av väg och järnväg. Grön omställning och satsning på forskning kring förnybar energi och nya fordonsdrivmedel, företagsinjektion, med mera.

Mer resultat än prat

Vi ska ha respekt för det faktum att det inte är många som vill Centerpartiet väl och dessutom förvånansvärt många (inte bara Socialdemokrater) som vill skada oss. Med facit i hand kommer det förhoppningsvis i god tid före valet att visa sig att mycket av det vi drivit har gett resultat. Restaurangmomsen visar sig ge det resultat som förutspåddes i form av fler sysselsatta. Fler börjar tala väl om Centerpartiets förslag om nystartzoner för att få ingång företagande och jobb i utsatta områden. Sänkta ingångslöner har blivit en verklighet på flera avtalsområden, sedan fack och arbetsgivare (tvärt emot s-retoriken) kommit överens om att det är viktigt för att få in fler unga på arbetsmarknaden. Vi ser en utveckling av förnybar energi, sol, vind och biobränslen, som vi inte såg före energiöverenskommelsen. Exemplen är många, tyvärr är vi inte tillräckligt många och röststarka för att nå fram med dessa. Vi har en svår pedagogisk uppgift att visa på resultat och överrösta prat.


Stor skada har skett

Med lite distans till detta kommer vi att se hur lite substans det fanns i "affären" vilket syftet egentligen var och omfattningen av de skador det åsamkat förtroendet för politiker, media, Centerpartiet och Annie Lööf. Det är en lång väg tillbaka och det första vi måste göra är att övertyga våra egna medlemmar och få dem att fortsätta känna sig stolta över vårt parti och vår ledare. Det kommer att ta tid. Sedan måste vi komma igång med det vanliga opinionsarbetet och då kommer det för min del att hjälpa mycket att få tillgång till vår viktiga pressavdelning som under någon vecka haft fullt sjå med annat. Nu måste man säga att de gjort ett gott jobb och att de förtjänar att andas ut under helgen.

Efter målgång idag den 18 augusti på "Kungsbacka365"

Triatlet

Alltnog, andas ut gör även jag, efter att ha fullföljt min första Triathlontävling. Placeringen var inte så imponerande. Tredje tävlande från slutet och placering 36 i ett startfält som med några undantag innehöll mestadels erfarna triatleter och vältränade motionärer. Tiden 0.42.09 är jag jättenöjd med. Det handlade om en kort distans, 200 meter simning, 10 km cykling och 2,5 km löpning. Knappt idé att ta på våtdräkt och byta mellan cykel- och löparskor, men kul att känna på tävlingsformen och alla moment. Nästa gång blir det längre distans och nu när man vet, är man bättre förberedd.

Ola Johansson
Centerpartiet

1 kommentar:

Norra Halland sa...

Fest-Annie - Ola kelgris