fredag 17 februari 2012

Företagsbesök som ger stärkelse åt politiken

Tillsammans med partikamraterna från Centerpartiet i Halmstad, Henrik Oretorp, kommunrådet och kretsordföranden, Jenny Axelsson besöktes potatisföretaget Skal-man i Harplinge.
Företaget har 25 anställda och omsätter cirka 90 miljoner per år genom att tvätta, skala och förpacka potatis och rotfrukter, som sedan säljs till grossister inom restaurang- och storkök, samt till butiker. Tillsammans med de i Sverige ingående systerföretagen har de en marknadstäckning på 40 %. Det är inget litet företag således.
Skal-man ingår i en koncern som är Holländsk, vilken också är verksam i potatisförädling. Den i sin tur ingår i en annan livsmedelskoncern. Från början var det ett familjeföretag som startades av VD:n Dan Wallgrens far på 80-talet. Råvaran, potatisen, kommer mestadels frånSverige och till någon del från Danmark.

Skal-man är det enda företag som inte använder kemikalier i tvätten. Det ger en bättre produkt men kräver också en annan hantering sedan man öppnat påsen med färdigskalad potatis.
Skal-mans skalpotatis plastförpackad i lager i avvaktan på leverans
Den första kommentaren som möter oss är ”det är ju roligt att ni vill komma hit”. Man förväntar sig inte och är inte van vid att politiker gör den här sortens besök och nedslag i verkligheten. Det är ju anmärkningsvärt!

 Myndighetsutövningen från kommunens miljö- och hälsoskydd är ju korrekt, samtidigt så upplevs det som att det finns en attityd att ständigt hitta fel att anmärka på och sällan påpeka det som är bra. Det finns också en del synpunkter på regelkrånglet som det är viktigt att vi tar med oss. Till exempel att livsmedelskontrollen görs utifrån samma regelverk oavsett vilken livsmedelshantering det gäller. Det borde ju vara skillnad på kött-/fisk och rotfrukter, frukt och grönt, men så förefaller det inte vara. Måhända ett ämne för framtida motionsskrivande från riksdagsledamoten.

VD Dan och Kretsordföranden Jenny i vitt.
Näringlivsklimatet i Halmstad är inte det bästa och kommunens agerande kännetecknas mer av turism- och evenemangssatsning än ett genuint värnande om företagsamhet och entreprenörsskap. Halmstad borde lära lite av Kungsbacka och tillsätta en näringslivsenhet som får resurser och mandat att även verka i den kommunala organisationen för att förbättra bemötandet mot näringslivet. Kanske inte så konstigt att Kungsbackas Näringslivschef Michael Fransson kommer från Steninge utanför Halmstad.


Ola Johansson
Centerpartiet

Inga kommentarer: