tisdag 2 augusti 2011

Frihetlighet med Annie Lööf är rätt väg för Centerpartister

Det tre nominerade ledarkandidaterna för Centerpartiet hinner knappt sätta sig ner i TV-sofforna innan reportrarna ställer frågor kring deras syn på vad som var mindre lyckosamt med Maud Olofssons ledarskap och hur de ställer sig i frågan om stad och landsbygd.

Inget fel i de frågorna. En ny ledare i ett parti som just gått kraftigt tillbaka i ett val måste ta tag i de faktorer som orsakat tillbakagången, oavsett om de kan förknippas med ledarskapet, politiken, sättet att föra ut den samma, eller en trött och uppgiven medlemskår.

Tillsammans med tio andra Centerpartister, däribland Mari-Louise Wernersson, KS-ordförande i Falkenberg har jag förordat Annie Lööf, detta innan vi säkert visste om hon skulle vara beredd att ställa upp. Jag står för det, även om jag är beredd att lyssna till såväl Anders W Jonsson som Anna-Karin Hatt under deras valkampanj. Skulle någon av dessa föreslås av en enig valberedning så ska det mycket till för att jag skulle motsätta mig att de väljs. Alla tre har de kvalitéer som behövs, men representerar olika karaktärer. De behövs i Centerpartiets främre krets. Jag ser fram emot att fortsätta jobba med dem alla, under så lång tid som jag får förtroendet att vara riksdagsledamot.

Jag tror att Annies sätt att tala om Centerpartiet som ett frihetligt parti kommer att gå bättre hem bland väljarna än att ständigt referera till en ideologi – liberalismen, som andra partier lågt tidigare gjort till sin. Det är också uppskattat att hon lyfter fram trygghet och hållbarhet. Trygghet har varit ett tabubelagt begrepp då det förknippats med passivt bidragsberoende, istället för den grundtrygghet som alla behöver för att kunna våga och lyckas. Det gröna och hållbara kommer för alltid att förknippas med Centerpartiet och är ett tydligt arv från historiken. Att förvalta jorden för att kunna lämna över den oförbrukad åt kommande generationer är varje bondes grundläggande drivkraft, liksom frihet och oberoende.

Annie Lööf har vid två tillfällen blivit personvald till Riksdagen, dessutom har hon redan erfarenhet av kommunala uppdrag. Att personrösterna kommer från hemlänet Jönköping och inte från Stureplan, visar väl om något att hennes bas inte är storstäderna, utan de traditionella Centerbygderna. Stureplansfenomenet tycker jag har fått märkliga proportioner både inom och utanför partiet. Jag ser deras sätt att arbeta som föredömligt modernt och något att ta efter för resten av partiorganisationen. Det har säkert bidragit till att Centerpartiet vuxit i Stockholm, men att det skulle bidra till att Centerpartiet förlorat sin prägel som landsbygdsparti stämmer inte. Centerpartiet är fortfarande det enda parti som talar om ”hela landet” och menar vad vi säger. Det är ju faktiskt engagerade Centermedlemmar i hela landet som formulerar politiken.

Den här artikeln publicerades i Hallands Nyheter den 25 juli.

Anna-Karin Hatt, Hallandsfödd skriver här i Eskilstunakuriren. Hon besöker Halmstad den 17 augusti.
Annie Lööf´s programförklaring i DN´s nätupplaga finns här. Annie besöker falkenberg den 19 augusti.
Anders W Jonsson som är den tedje kandidaten besöker Halland den 22 augusti och planen är att Kungsbacka blir utgångspunkten för besöket som avslutas med ett medlemsmöte under kvällen.


Ola Johansson, Kungsbacka, Riksdagsledamot för Centerpartiet

Inga kommentarer: