måndag 4 april 2011

Att verka och inte synas
Som tur är besöker jag då och då www.kungsbacka.se men inte tillräckligt ofta för att se allt som händer. Idag öppnade en utställning på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka med temat Matavfall blir Biogas. Denna "våta dröm" formulerades politiskt av Centerpartiet. Även om de andra partierna mer eller mindre motvilligt anammat iden kan ingen ta ifrån oss att vi tog initiativet och drev igenom beslutet.
Utställningen är värd att besöka. Som present får man en bit pressad mull/rötrest och en kruka där man kan plantera ett solrosfrö. Det är väldigt pedagogiskt. Dessvärre lös vid invigningen alla politiker med sin frånvaro. Troligen av den enkla anledningen att de inte kände till dess existens. En liten miss av en i övrigt mycket välgjord marknadsföringsinsats för något som är väldigt viktigt.
En kommun som lyckas sluta ett kretslopp ska känna sig stolta och det hade känts naturligt om de ledande politikerna hade låtit sig fotograferas framför de bruna kärlen med tillhörande påsar. Nu fungerar ju inte Kungsbackas politiska ledning så.
Man talar inte om vad man gjort och vad värre är, man tiger också med vad man har för avsikt att göra. Detta ska de inte klandras för det är en ordning som kommun väljare val efter val förstärker med sina röster.
Om tre och ett halvt år är det dags igen. Då vill vi i Centerpartiet gå vidare och börja ta vara även på avloppsslammet som idag transporteras till Skåne med lastbil. När det ledande partiet passivt motverkar ytterligare steg för bättre klimat ser vi till så människor tar saken i egna händer.
Några av våra aktiva jordbrukare planerar en egen anläggning för att röta gödsel och grödor till fordonsgas. Medan kommunens fordon fortfarande hör till de smutsigaste i landet har vi i alla fall sett till så det finns en miljöbilspool. Den har Ulf Persson drivit igenom. Det finns en flotta med biogasdrivna sopbilar som Göran Bonander drivit igenom och vi har bussar i stadstrafiken som drivs med biogas. Det har jag själv drivit igenom. Det finns helt enkelt mer att göra på miljöområdet.
Jag hoppas det är tydligt vilka som fortfarande håller fanan högt och dessutom är stolta och öppna med det.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: