onsdag 9 mars 2011

Torghandelns död

Idag röstar Riksdagen om "Lag om sluten kontanthantering i handeln". Det är stor risk att Riksdagens majoritet beslutar genomföra en lag som innebär att det är slut på möjlighetena för oss som kunder att betala direkt till försäljaren för en vara eller tjänst genom att lägga kontanterna i handen på den som tar betalt. Det kan vara en bukett blommor i blomsteraffären, grönsaker och frukt hos frukthandlaren på torget, eller en bussbiljett som en turist köper av chauffören (vet inte om detta förekommer i detta "raketforskningens" tidevarv).

Förslaget som förs fram av Socialdemokraterna och som stöds av Mp, V och Sd, innebär att kontantautomater måste installeras på alla inköpsställen. Sådana kan man se i vissa snabbköp, men knappast i småbutiker och definitivt inte i torghandeln i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg eller Halmstad. Skälet påstås vara arbetsmiljön och säkerheten för personal i handeln. Det gäller att skydda dessa från risken att bli rånade på kontanter. Vällovligt kan man tycka men då får man betänka att många av de de vill skydda är småföretagare, torghandlare och småbutiker. Det et är väldigt svårt att tänka sig att dessa ska ha praktiska möjligheter att installera dylika apparater på det sätt som Socialdemokraterna m.fl. önskar.

Handeln bedömer att en sådan investering skull kosta 4,5 miljarder. Det motsvarar 23 % av polisens totala budget och man kan fråga sig om inte dessa pengar gör större nytta hos dem än med att åstadkomma såväl praktiska som ekonomiska pålagor hos 63000 butiker inom detaljhandeln. Branschorgansiationerna, Företagarna och Butikerna beskriver detta väl i dagens SvD. Det här borde uppmärksammats tidigare och även i lokala media härhemma.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/smaforetagarna-straffas-for-brottsligheten_5991869.svd

I denna fråga har en ohelig allians ingåtts i Arbetsmarknadsutskottet mellan, å ena sidan Vänstersidan med Socialdemokraterna i spetsen som med hjälp av lagar och regler vill skydda en personalgrupp, å andra sidan ett starkt främlingsfientligt parti, vars hela argumentation går ut på att måla upp ett hot om kriminalitet från ett utpekat håll. Det är lätt att föreställa sig hur de argumenterar med att skrämma folk. Här spelar de alla på samma instrument.

Ofta kritiseras politiken för att det införs krångliga regler,  dyr och onödig lagstiftning. Det kan säkert upplevas så ibland också när förslaget kommer från vår egen Allians, M, Fp, C och Kd. I det här fallet är det en annan majoritet som ligger bakom och det är viktigt att berätta. Problemet med den här typen av oväntade vändningar kommer vi att få leva med resten av mandatperioden. Väljarna har ju bestämt att det är såhär riksdagen ska vara sammansatt. Vi har en situation när beslut fattas utan föregående offentlig debatt. Det är olyckligt för demokratin!
Lite senare idag ska det tryckas på knappar här i Riksdagen. Detta är en av de båda omröstningar vars utgång är oviss. Vi får väl se hur många som trycker fel, är på toaletten, eller blir felaktigt utkvittade. Det kommer att bli jämnt.

Läs mer på www.olajohansson.centerpartiet.net

2 kommentarer:

Kjell Jöfelt sa...

Bra skrivet Ola.
Jag råkar kunna rätt mycket om just kontanthantering eftersom jag har haft ett bolag i branschen. Ibland försöker de som bestämmer att genom ogenomtänkta förbud och administration lösa sådant som de ser som problem. Detta är ett urtypiskt område. Det finns många andra områden. Låt oss ändå hoppas att detta inte går igenom. Jag känner många duktiga social-demokrater. Låt oss hoppas att några av dem tar sitt förnuft tillfånga.

Ola Johansson sa...

Jag är ledsen Kjell, 158 mot 156 och resterande utkvittade. Det som bifölls var någon form av utredande eller samarbetsinitiativ. Det fiinns ju andra viktiga saker för vår regering att genomföra och dessutom har ju samma majoritet avlövat regeringskanslit sin budget så det måste prioriteras. Detta lär ingen springa benen av sig för.