onsdag 15 juli 2009

Gothia Cup i Kungsbacka - Bra!!

Just nu pågår den. Gothia Cup, en av världens största idrottsevenemang för ungdomar. Turneringen växer hela tiden, vilket är positivt, även för Kungsbacka. Har vid ett flertal tillfällen träffat Dennis och Lena som är "generaler" i ordets rätta bemärkelser för arrangemanget Imponerade drivkraft och engagemang, vilket säkert är en orsak till att turneringen är så framgångsrik, inte bara idrottsmässigt, utan även ekonomiskt, vilket är en av förklaringarna till att BK Häcken är ett så framgångsrikt fotbollslag i Göteborg, där konkurrensen är så stor.
För att turneringen ska kunna ta emot alla lag som vill delta måste den utvecklas i angränsande kommuner. Gothia Cup-organsiationen väljer att låta tureringen växa där förutsättningarna är bäst och där de känner sig mest välkomna. Därför har de valt Kungsbacka. Vi kan ställa upp med ett fantastiskt idrottsområde, Inlag, med 10 fina gräsplaner. De bästa enligt Gothia Cup som förra året hade problem i övriga Göteborg med blöta planer. Tittar man var Gothia Cup spelas finns det ingen annan plats som kan erbjuda så mycket, så koncentrerat som Kungsbacka. I Kungsbacka finns också ett flertal skolor i närheten i vilka vi kan inackordera, laga och servera mat till alla lag som bor och spelar här. Kommunens måltidspersonal ställer upp på semestern och jobbar extra tillsammans med flera vikarier och tillfälligt anställda. Det är inackorderingen i skolor som är den "trånga sektorn" just nu. När Varlaskolan byggts klart finns det plats även där. Och den är byggd på ett sådant sätt att vi säkerställer att den är ändamålsenlig för Gothia Cup, Aranäs Open (som är vår egen och vi är extra måna om) och andra turneringar. Helt medvetet. Det har lagts ner en hel del arbete i olika förvaltningar för att möta Cup-organisationen och lagen på bästa sätt. Var kan de bo? Hur klarar vi säkerhet, låsning och öppning, fastighetsskötsel? Vem lagar och serverar maten och vilken mat ska serveras? Det är Lars Nyström chef på Fritid som är kommunens representant i samtalen, men då och då blir Service involverade och då har även jag fått hoppa in i diskussionen. Som Service ordförande och kommunalråd ansvarigt för Fritid är jag med när Cup-ledningen och kommunledningen träffas för att utvärdera och planera, en gång per år. För ett par år sedan hade vi problem med att vissa av de matvaror som tillagades, baserade på inköp Gothia gjort orsakade magsjuka hos besökare. Nu har vi klarat ut vem som ska ha ansvaret för den mat som tillagas och serveras och det är Kungsbacka kommun, fast vi använder Gothias förmånliga matleverantörsavtal. Allting löst på bästa sätt. Även om vi försöker hålla nere kostnaderna så gott det går så går det en gräns och det är när vi låter annan kommunal verksamhet betala de extrakostnader som uppstår under Gothia Cup. Detta har vi diskuterat och kommer säkert att diskutera mera i höst när årets arrangemang ska utvärderas. Det känns därför trist när det lokala missnöjespartiet "gnäller" över att ingen turistinformation finns på Gothia-området, Inlag! (Läst på Twitter idag) Vad menar dom? Försöker de hitta fel medvetet? Eller är de plötsligt missbelåtna med turistbyråns nya placering på torget, dit vi gärna vill att Cupbesökarna skall ta sig? Dags att syna dessa gnällspikar i sömmarna, som bara är ute efter att hitta fel och verka "rediga" själva.

När Kungsbacka utvecklas som evenemangsstad är det både kultur och idrott som skall dra besökare. Centerpartiet vill komplettera med ett nytt idrotts- och evenemangsområde vid Hede Station. Där kommer vi att kunna erbjuda ännu bättre spelmöjligheter för Gothia Cup i framtiden. Konstruktiva inte gnälliga det är vårt sätt att arbeta.

2 kommentarer:

SPMU - Marknadsutveckling sa...

Hej Ola!
Vi gnäller inte utan vill i all enkelhet påtala ytterligare möjligheter till "Marknadsföring" av Kungsbacka kommun.
Som du mycket riktigt påpekar är kommunen involverad i mycket. Därför vill jag poängtera att marknadsföring görs inte av sig själv i tysthet. Det gäller att se möjligheter i allt. Det har vi gjort i de filmer som du refererar till. Vi gnäller inte-Vi ser fler möjligheter bara.
Mvh
Stephan

Ola Johansson sa...

Talade med den som är domaransvarig i Kungsbacka idag när jag besökte evenemanget. Han bekräftar bilden. Kungsbacka kan erbjuda de klart bästa förhållandena, allt från inkvartering till planer. Visst kan turistbyrån göra en speciell satsning på Gothia, men man kan fundera över om inte de som kommer till Gothia är där för fotbollens skul och om dom är intresserade av turistattraktioner söker de nog upp turistinformationen själv. Så jör jag när jag besöker en ort som turist.